Volledig scherm

Aanhanger Erdogan in Westervoort lijdt onder boycot en dreigementen

WESTERVOORT - Bij partycentrum Maksim in Westervoort regent het opzeggingen voor huwelijksfeesten naar aanleiding van de aankondiging van de eigenaar dat hij een gepland trouwfeest van Gülen-aanhangers uit Ede heeft afgelast omdat hij geen 'bloedgeld' wenst te ontvangen.

Ook is de eigenaar via haatmails bedreigd. Een van zijn belagers bijt hem toe dat hij zijn ruiten 'in de gaten moet houden'.

Verwerpelijk
Veel van zijn klanten achten zijn actie verwerpelijk en discriminerend. Ze vinden het schandalig dat een onschuldig echtpaar uit Ede wordt weggezet als sympathiserend met terrorisme. Sommige Nederlanders roepen via de sociale media op tot een 'tegenboycot' van intolerante Erdogan-aanhangers die zich schuldig maken aan intimidatie.

Haatmails
Anderen gaan zelf door het lint. In de haatmails wordt de eigenaar van Maksim weggezet als 'Kankerturk' die niet in Nederland thuishoort. Hij toont zich onthutst, hevig geschrokken en verdrietig over de storm van negatieve reacties en vindt dat zijn leven 'zuur' wordt gemaakt.

Gevaarlijk
Vorige week stond hij nog volledig achter zijn actie. Hij betoogde toen dat de Turkse regering onder leiding van Erdogan de Gülenbeweging als gevaarlijk bestempelt en dat hij sindsdien een diep wantrouwen koestert tegen aanhangers van Gülen in Nederland. „Ik kan die mensen niet bedienen, dat geeft mij pijn in het hart", verklaarde hij. „Aanhangers hebben tijdens de couppoging zomaar burgers neergeschoten. Ik wil ze niet op mijn stoep hebben."