Volledig scherm
Rob Warbroek. "We noemen dit nu de Laan van Ankara." foto Marc Pluim

Achterstandswijk? Is de Arnhemse wijk Presikhaaf de hemel of de hel?

ARNHEM - Eric Angenent, directeur van woningcorporatie Vivare, ziet een dreigende verpaupering in de Arnhemse wijk Presikhaaf, waar Vivare 4.500 woningen verhuurt. Volgens hem leiden nieuwe regels voor toewijzing van sociale huurwoningen ertoe dat kansarmen bij elkaar worden gezet in de wijk. „Wij moeten voorkomen dat dat opnieuw een achterstandswijk wordt.”

Maar wat is het klimaat in de buurt rond de Roompotstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf? De Gelderlander vroeg het de bewoners. Dat leverde een wisselend beeld op. De een wil er nooit meer weg, de ander zegt dat het er niet veilig meer is.

Stijgende lijn
Ahmet Joubid (50) woont al zeventien jaar in Presikhaaf. „We zijn blij dat al die flats weg zijn. Daar woonden veel werklozen en verslaafden en dat gaf een negatief beeld, al hadden we geen last van ze. Vroeger woonden in die flats jonge gezinnen, maar die verhuisden naar grotere huizen. Een jaar of tien geleden kwam de omslag. Wij zijn hier altijd blijven wonen, want we zijn hier heel tevreden. Ik ken de buren en heb een goede band met ze. Dan ga je niet gauw weg. Volgens mij gaat het de laatste tijd weer goed met deze buurt. Er zijn weer gezinnen komen wonen."

Verloedering
Toch is lang niet iedere inwoner van Presikhaaf blij met de wijk. Volgens Rob Warbroek (75) wordt het er niet beter op. „Toen we hier kwamen wonen, was het hier gezellig. De buurt is veranderd. We noemen dit nu de Laan van Ankara. Er staan allemaal kliko's in de voortuinen, maar die gebruiken mensen niet. Ze gooien het afval bij anderen in de tuin of in de perkjes. Er wordt ook veel gejat. Wij zijn de enigen uit die tijd die hier nog wonen. Verhuizen gaat niet. We leven van AOW en een klein pensioentje.”

Open
Beatriz Pereira Neto (31) is het niet met Warbroek eens. Zij is de laatste jaren juist steeds opener geworden dankzij de wijk. „Vroeger was ik op slot. Ik woonde in een flat en had altijd de gordijnen dicht en de deur op slot. Ik heb een trauma van de oorlog in Angola en was depressief. Ik vertrouwde niemand. Mijn leven veranderde toen mij dochter werd geboren. Ik kreeg meer contact met andere mensen, maakte vrienden en werd opener. Ik vind dit een prettige, open straat. De buren hebben veel contact met elkaar en de kinderen spelen samen. Ik voel hier de familie die ik niet in de buurt heb. Ik wil nooit meer verhuizen."

Lees een uitgebreid artikel in De Gelderlander van 21 juni, of in de e-paper.

Volledig scherm
Beatriz Pereira Neto. "Ik voel hier de familie die ik niet in de buurt heb." foto Marc Pluim
Volledig scherm
Ahmed Joubid. "Volgens mij gaat het de laatste tijd weer goed met deze buurt." foto Marc Pluim