Volledig scherm
Foto. ANP

Acteur Hans Croiset boos om veiling portret Arnhem

ARNHEM - Acteur Hans Croiset is boos om de veiling door de gemeente Arnhem van het schilderij van de actrice Elise Hoomans. Het werk hing in de schouwburg. „Zoiets kan alleen in Nederland en specifiek in Arnhem.”

Het schilderij van Hoomans gaat mee in de veiling van werken die Arnhem in de jaren 60 tot 80 heeft gekocht in het kader van de Beeldende Kunst Regeling. De inzet van alle kunstwerken was 10 euro.

Vlammende brief
„Ik was zelf aanwezig toen de burgemeester haar toesprak”, laat Croiset weten. Hoomans was vele jaren artistiek leider van de Arnhemse Toneelgroep Theater. „Is die lof nu ineens verdwenen? Gaat Arnhem zo met zijn schamele culturele verleden om? Ik ben zo boos dat ik er niet rustig een vlammende brief over kan schrijven.”

Opbrengst
Oud-gemeentesecretaris Herman Hofman, die zelf in 1975 de opdracht heeft gegeven voor het maken van het portret, trok deze week aan de bel vanwege de veiling, waarvan de opbrengst gaat naar de Voedselbank. Hij vindt dat Arnhem het portret moet houden en opnieuw in de schouwburg hangen.

Wethouder Gerrie Elfrink (SP) blijft echter bij zijn weigering om dit te doen.