Volledig scherm
Hannah Hoekstra. © ANP

Actrice Nazmiye Oral uit Arnhem wint Gouden Kalf

ARNHEM - De Arnhemse actrice Nazmiye Oral heeft vanavond een Gouden Kalf gekregen als 'beste actrice televisiedrama'. Ze kreeg de prijs voor haar rol in de film In vrijheid, die zondag in première ging op het Nederlands Filmfestival.

In die film speelt ze een moeder die in angst zit nadat haar zoon naar Syrië is vertrokken. Na zijn terugkomst wil ze er alles aan doen om hem niet nog eens te verliezen. Maar het lukt haar niet om contact met hem te krijgen.

Voorstelling
Oral stond op het moment van de bekendmaking op het toneel van het Theater aan het Spui in Den Haag. Daar speelde ze met haar moeder de deels autobiografische voorstelling Niet meer zonder jou over een traditionele Turkse moeder en haar vrijgevochten dochter.

Huilen
Nazmiye Oral hoorde pas dat ze winnaar was nadat ze rond 22.00 uur klaar was met het theaterstuk.„Ik was zo emotioneel dat ik in huilen uitbarstte. Ik had niet verwacht dat het me zo zou raken. Ik ben er heel blij mee. het is een mooie, menselijke rol met veel gelaagdheden. En het gaat over een actueel en ook universeel probleem.”

De film wordt zondag 23 oktober uitgezonden op televisie.

Baantjer
Oral (1969) is schrijfster en actrice. Ze werd vooral bekend met de theatervoorstellingen Gesluierde monologen en Niet meer zonder jou. Ook speelde ze in tv-series als Baantjer en Volgens Jacqueline.

Ze had van 2003 tot 2012 een column in de Volkskrant en publiceerde in 2011 de roman Zehra.

Hannah Hoekstra
Ook de van oorsprong Arnhemse actrice Hannah Hoekstra won een gouden Kalf, voor haar hoofdrol in De Helleveeg. Hoekstra, die grotendeels opgroeide in Arnhem, speelt in de film naar een boek van AF. Th. Van der Heijden een getroubleerd Brabants meisje die de mannen om haar vingers windt.

Het is het tweede Gouden Kalf voor Hoekstra, die in 2012 ook al won met haar rol in Hemel.

Bekijk de trailer van De Helleveeg.

Volledig scherm
© Marina Popova
24 maart in de bioscoop. Een bitterzoet familiedrama naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden met een Nederlandse sterrencast. In De Helleveeg maken we kennis met Albert Egberts (Bruijning) en zijn tante Tiny (Hoekstra). Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen. https://www.facebook.com/dehelleveeg/ https://www.instagram.com/dehelleveeg/ https://twitter.com/DeHelleveeg