Volledig scherm

Adriaan heeft zijn verloren Vierdaagsekruisje weer terug

NIJMEGEN - Het gebeurde vlak voor de intocht op de Via Gladiola. Adriaan te Bruggencate ontdekte vrijdagmiddag dat hij zijn Vierdaagsekruisje kwijt was. Dat had hij net tevoren, in Molenhoek, opgespeld.

„Het is tenslotte toch een koninklijke onderscheiding", vertelt de wandelaar die vier keer 55 kilometer in de benen heeft. In het centrum van Malden ontdekte hij: 'potverdorie, hij is weg'. Teruglopen, tegen de wandelaarsstroom in -'ligt er wat op de grond?' - was geen optie.

Weer terug
Toch is de 62-jarige Vierdaagsewandelaar uit Leiden nu weer blij, want hij heeft zijn Vierdaagsekruisje terug. Het kleinood is gevonden door Willem van den Tillart uit Malden. Die heeft een bericht met een fotootje van het gevonden kruisje op Facebook gezet. In een paar dagen tijd is dat achtduizend keer gedeeld.

Te Bruggencate: „De dochter van een vriend van mij attendeerde me op het Facebookbericht. Ik herkende mijn medaille meteen: een speldje van de 75ste Vierdaagse, met een herinnering van 2006 toen de Vierdaagse werd gedegradeerd tot eendaagse. En het cijfer 28."

Opgehaald
Ach, natuurlijk loop je de Vierdaagse niet voor de medaille, relativeert hij. „Maar het is een mooie weerslag van een prestatie. Het is toch zonde als je die kwijt bent." Woensdag komt de Leidenaar zijn Vierdaagsekruisje ophalen. Met plezier. „Nijmegen is een prachtige stad, met mooie omgeving."

Volledig scherm
Adriaan te Bruggencate © DG