Volledig scherm
Graciëlle Panka (41) en Renette van Bossé-Seedorf in het Afrikamuseum. foto DG

Afrikamuseum viert afschaffing slavernij op Keti Kotifestival

BERG EN DAL - Naar verwachting zo'n 2.000 mensen vieren komende zaterdag in het Afrikamuseum het festival 'Keti Koti', dat staat voor 'verbroken ketenen'. Zij herdenken de afschaffing van de slavernij in Suriname, op 1 juli precies 153 jaar geleden. 

Op 1 juli 1863 kregen de circa 33.000 slaven in Suriname en zo'n 12.000 slaven in de Antillen hun vrijheid. „Op het festival is het voor mij vooral belangrijk om stil te staan bij alle vrijheden die we hebben.De vrijheid van geloof, geaardheid, vrijheid van meningsuiting. Twee eeuwen geleden hadden de slaven die vrijheden niet. Heel veel mensen lieten ook het leven. Hoe lang geleden het ook is, de achtergronden mag je niet vergeten", vertelt Graciëlle Panka (41) uit Millingen, die zelf Surinaamse roots heeft.

Surinaamse gerechten
Samen met haar tante Renette van Bossé-Seedorf (62) is ze een van de aanwezigen op het festival. De laatste jaren staan er meer dan dertig kramen met onder meer Surinaamse gerechten als roti, bojo (Creoolse cake), Engelse pastei en zoute vis. Ook zijn er veel traditionele Surinaamse kleren te koop. „Zulke kleding dragen we nog op gelegenheden. Het is typisch Surinaams om in grote, wijde kleding te lopen, met vele lagen. Van oudsher is zoveel mogelijk bedekt, zodat mannen niet in verleiding gebracht worden", aldus Van Bossé. "Zelf verkoop ik ook geborduurde kleding."

Gastvrijheid
Optredens zijn er onder meer van comedian Jörgen Raymann en zangeres Sabrina Starke. Ook vertellen woordkunstenaars over slavernij door de jaren heen. Thema van het festival is dit jaar 'vrijheid en gastvrijheid'. 

Lees een uitgebreid interview met de twee in De Gelderlander, editie Rijk van Nijmegen, van dinsdag 14 juni of in onze online krant.