Volledig scherm
© Thinkstock

Alchoholverkoop onder 18 jaar neemt af in regio Nijmegen

NIJMEGEN - Het gaat steeds beter met de naleving van de Drank- en Horecawet in de regio Nijmegen. Dit stelt Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen Nuchter na een onderzoek in opdracht van gemeenten in de regio. 

Mystery guests
Hiervoor probeerden 17-jarige 'mystery guests' de afgelopen vier maanden alcohol te kopen bij 145 sportkantines, supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden en cafetaria’s. Waar in 2010 82% van de (te jonge) mystery shoppers tóch alcohol meekreeg, is dit percentage in 2016 gedaald naar 52%.

ID-bewijs
De naleving van de Drank- en Horecawet in de regio Nijmegen is het beste bij de supermarkten (73%) en het slechtste in de cafetaria’s (19%). Het helpt als verkopers naar het ID-bewijs van jongeren vragen. De naleving wordt dan bijna verdubbeld naar 85%.

Actieweek
Het onderzoek sluit aan bij de landelijke actieweek NIX zonder ID, die in de week van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september wordt gehouden. Gemeenten, IrisZorg en GGD Gelderland-Zuid zullen met allerlei activiteiten in de regio hier aandacht voor vragen.