Volledig scherm
Het Paleis van Justitie in Arnhem. © Jelle de Ruiter/DG

Ali was populair, leverde zelfs soms gratis heroïne

ARNHEM - Terneergeslagen zit de 64-jarige Bekir G. in het beklaagdenbankje van de rechtbank in Arnhem. Ondanks uiterlijk vertoon – gouden kettingen, versleten trainingspak – oogt hij fragiel en bepaald niet als een zware crimineel. Toch zijn de feiten waarvan hij wordt verdacht niet misselijk: handel in heroïne, illegaal bezit van munitie en bijstandsfraude. Justitie eist een celstraf van drie en een half jaar.

Bij een politieactie, eerder dit jaar, houden agenten diverse verslaafden in het centrum van Arnhem aan. De politie wil weten hoe ze aan hun drugs komen. Een aantal van hen verklaart heroïne bij ene Ali te kopen. Hij blijkt populair te zijn. Ali is altijd bereikbaar, discreet en levert heroïne van goede kwaliteit. Soms zelfs gratis, als de afnemers krap bij kas zitten. Als extra service levert Ali in zijn blauwe Skoda de drugs bij de verslaafden thuis of op locatie.

Heroïne
De dealer blijkt na politieonderzoek niet Ali, maar Bekir G. te heten. In zijn woning treft de recherche heroïne, weegschalen en munitie aan.

Verklaring
Voor de politie wilde G. niet verklaren. Onbetrouwbaar, zo klonk het. Voor de rechtbank doet de Arnhemmer voor het eerst een boekje open: „Ik ben geen drugsdealer. De heroïne bij mij thuis heb ik van een inbreker ontvreemd. Die kwam mijn huis binnen en stal mijn portemonnee met daarin mijn identiteitsbewijs. Ik overmeesterde de inbreker en zag dat hij drugs bij zich had. Die pakte ik af: in ruil voor mijn portemonnee mocht hij de heroïne terug. Helaas vluchtte hij.”

Munitie
De munitie die in zijn woning is aangetroffen, niet minder dan tachtig patronen, was hij uiteindelijk ‘helemaal vergeten’: „Die lagen in een doos die ik in de kelder vond. Van de vorige bewoner, denk ik. Wat moet ik ermee? Waarom zou ik liegen? Ik ben 64 jaar, zoiets doe je op mijn leeftijd niet meer.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.