Volledig scherm
ANP

Alliander mag wel commercieel werken, maar geen elektriciteit leveren

ARNHEM - Het Arnhemse bedrijf Allego mag geen elektrische laadpalen plaatsen en tegelijkertijd de elektriciteit leveren. Dat is in strijd met de wet. Dat heeft de rechtbank in kort geding bepaald. Allego is een dochter van overheidsbedrijf Alliander en mag niet commercieel werken.

Het geding was aangespannen door Nuon. Dat bedrijf vormde tot 2009 één onderneming met Alliander, het moederbedrijf van Allego. In 2009 werden beide bedrijven gesplitst. Nuon werd commercieel en ging handelen in elektriciteit. Alliander bleef in overheidshanden en beheert de elektriciteitskabels en gasbuizen.

Markt
Beide partijen kwamen elkaar tegen op de markt voor elektrische laadpalen, die snel groeit en waar veel geld te verdienen is. Allego won diverse aanbestedingen. Het bedrijf plaatste dan de laadpalen en leverde ook de elektriciteit. Dat doet het inmiddels niet meer, het laat dat nu leveren door een ander bedrijf, Vandebron.

Oneerlijke concurrentie
Allego moet bij nieuwe aanbestedingen en in bestaande contracten duidelijk maken dat het niet zelf de elektriciteit levert. Als het dat nalaat, is dat oneerlijk tegenover concurrent Nuon. Alliander en haar dochters mogen geen commerciële activiteiten ontplooien.

De bestaande contracten hoeven niet te worden opgezegd. Nuon had dat wel geëist, maar volgens de rechter heeft Allego daarin inmiddels geregeld dat Vandebron de elektriciteit levert.