Volledig scherm
Foto Marco Bouman/DG

Alweer een regenboog? Vijf vragen over het gaybrapad in Arnhem

ARNHEM - Na tientallen andere gemeenten heeft Arnhem sinds dinsdagavond een eigen voetgangersoversteekplaats in regenboogkleuren. Waarom wil elke stad regenbogen op de weg en is het niet verwarrend? Vijf vragen over het ‘gaybrapad’

Het lijkt wel een hype. Waarom wilde Arnhem ook alweer een regenboogoversteek hebben?
D66-raadslid Susan van Ommen meende in april dit jaar dat Arnhem - als een van de 43 Regenbooggemeenten - een statement moest maken. Zo geschiedde.

Welke plaatsen hebben nog meer een 'gaybrapad' en hoe hebben ze dat geregeld?
Arnhem voegt zich in een lange lijst van steden, waaronder Deventer, Zwolle, Utrecht, Amsterdam, Haarlem, Leiden en Maassluis. Hoe de regenboogoversteek eruitziet, verschilt per stad. Haarlem heeft voor het zebrapad niet de straat gebruikt, maar de stoep. Andere gemeenten, zoals Leiden, wisselen witte strepen af met regenboogkleuren. Arnhem heeft, net als Utrecht, gekozen voor een regenboogpad op een oversteek met verkeerslichten.

Is zo’n oversteek niet verwarrend?
De gemeente Arnhem meent van niet, vertelt een woordvoerder. „De uitstraling van de oversteekplaats is ook voor de voetganger wezenlijk anders dan op een zebrapad. Wat dat betreft, is er niets veranderd met de situatie hiervoor, toen witte streepjes de oversteekplek markeerden.” Veilig Verkeer Nederland is geen fan van 'gaybrapaden'. „Het zorgt voor verwarring”, aldus een woordvoerder. „Je moet als wegbeheerder juist duidelijke verkeerssituaties scheppen en iets aanleggen dat voor iedereen herkenbaar is. Mensen leren verkeersregels op school, zorg als gemeente dat ze daar ook op kunnen terugvallen.”

Hoeveel heeft het pad eigenlijk gekost?
3.000 euro, inclusief manuren.

Hoe reageren Arnhemmers?
Gemengd. „Het voelt als vrijheid”, meent Sven van Reem. „Ik ben zelf homo en vind dit een mooi pad.” Wim Meijrink vindt de oversteek overbodig. „Er wordt al zo veel geld gespendeerd aan nutteloze dingen dat dit er ook nog wel bij kan.” Op Facebook is een hevige discussie uitgebroken over het pad. “Wat hebben we hier aan?”, vraagt Anne Alberts zich af. Rowey Murdain meent dat de oversteek verwarring zaait. „Mensen snappen dit niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.