Volledig scherm
Op de loswal arriveren goederen uit de Amerikaanse stad Albany in Nijmegen, geschonken in het kader van de Marshallhulp. © Collectie Regionaal Archief

Amerikaanse stad Albany krijgt Nijmeegse les

NIJMEGEN - Wat is Nijmegen en hoe is de stad verbonden met Albany in de staat New York? Dat krijgen inwoners van die Amerikaanse stad op 8 september te horen als de Nijmeegse Anja Adriaans een lezing houdt In The Albany Institute for History and Art. Adriaans is Amerikanist en voorzitter van de stichting Friendship Albany & Nijmegen, afgekort FAN. 

De steden zijn nauw met elkaar verbonden sinds 1947, toen een schip met hulpgoederen uit Albany kwam om de noodlijdende Nijmeegse bevolking na de oorlog bij te staan. De stichting wil de oude zusterband aanhalen. Adriaans: „De vraag is: hebben we de Amerikanen wel genoeg bedankt?"

Herdenking
Volgend jaar mei is het zeventig jaar geleden en aan beide zijden van de oceaan worden voorbereidingen getroffen om dat groots te herdenken. Adriaans: „Ik ben door het gemeentebestuur van Albany uitgenodigd te vertellen over de zusterband tussen Nijmegen.".

Film
De inwoners van Albany krijgen de film This is Nijmegen te zien die onlangs is opgedoken. Die is in de jaren 40 van de vorige eeuw gemaakt om Amerikanen een beeld te geven van de Nederlandse stad en te laten zien hoe de hulpgoederen werden gewaardeerd. „Er staat ook een vergadering gepland om te kijken hoe we de 70ste verjaardag kunnen vieren en de contacten daarna kunnen warmhouden", zegt Adriaans. „Wij hebben al ideeën en misschien kunnen we dingen samen doen. Zo willen we allebei een tentoonstelling."

Het jaarlijkse Tulip Festival in Albany in mei 2017 komt in het teken te staan van Nijmegen. Hier valt de Albany-herdenking samen met de jaarlijkse Market Garden-plechtigheden in september.