Volledig scherm
© Michele Giebing

Amy van Son: 'Ik zie het werk wat ik doe als missie'

Amy van Son (46) heeft haar eigen loopbaanbedrijf. Op dit moment bereidt ze de tweede editie van TEDxArnhem voor.

Missie
"Ik ben ooit begonnen als matroos bij de marine. Ik werkte daar als verbindelaar: ik zorgde ervoor dat de juiste boodschappen bij de juiste mensen terecht kwamen. Eigenlijk doe ik dat nog steeds. Ik zie het werk wat ik doe ook als missie: je gaat samen op pad, maakt het samen af en je komt samen thuis. Ik vind het fijn om zo van nut te zijn voor de samenleving of voor andere mensen."

Your Song
"Met mijn project Your Song koppelde ik de verhalen van militairen aan een artiest. Zij vertaalden het in een lied en brachten deze ten gehore bij Luxor Live in Arnhem. Dat was een hele mooie en emotionele avond. Samen met TEDxArnhem is dit een project waar ik het meest trots op ben. Het is bijzonder om zoiets waardevols te mogen doen."

TEDxArnhem
"Naar aanleiding van het Your Song-project stond ik eind 2014 zelf op de rode stip van TEDxGroningen. De magie van een TED, een conferentie voor inspirerende sprekers, zit 'm erin dat je in een korte tijd je boodschap moet overbrengen. Ieder woord telt. Waar veel evenementen zich richten op een bepaalde doelgroep, combineert TED allerlei disciplines. Naderhand vroeg ik me af waarom we zoiets nog niet in Arnhem hebben. Hier gebeurt juist zoveel moois."

Arnhemse evenementen
"De Nieuwe Makers Borrel in Coehoorn, alles wat er speelt rondom Industriepark Kleefse Waard, al het jonge talent, allemaal dingen die me trots maken op Arnhem. Helaas weet de ene helft van Arnhem niet wat er in de andere helft gebeurt. Binnen mijn eigen evenementen vind ik het leuk om ogenschijnlijk tegenovergestelde werelden met elkaar te verbinden. Juist daar vind je inspiratie om dingen anders te doen."

Hapjes en drankjes
"Na een lange dag werken plof ik neer bij Pssst... Amigo, Mexicaans restaurant op de Korenmarkt in Arnhem. Daar serveren ze de beste frozen margarita's. Bij 't Amusement kun je heerlijk eten. Omdat het lekker in de buurt is, kom ik ook graag bij Stadsvilla Sonsbeek. Als ik uit eten ga, vind ik gastvrijheid heel belangrijk. Ik eet vaak in m'n eentje en vind het daarom fijn als mensen je kennen en dat het vertrouwd voelt."

Fijne stad
"Ik kom oorspronkelijk uit Tilburg en vertrok daarna naar Vlissingen en Den Helder. Ik woon nu twintig jaar in Arnhem, het is mijn thuishaven. Naast Arnhem vind ik Rotterdam fantastisch. Dat heeft met de mentaliteit en de zeelucht te maken, en waarschijnlijk speelt mijn marineverleden ook een rol. In Rotterdam waait een andere wind."

Reizen
"Corfu is mijn tweede thuis, sinds 1999 geniet ik daar twee keer per jaar van de zon. Het enige wat ik meeneem zijn een korte broek, badpak en laptop. Daar gaat het werk gewoon door, maar dan in een warmer klimaat. Ik heb in het verleden veel door Zuidoost-Azië gereisd. Daar kom je met weinig middelen een heel eind. Sinds ik voor mezelf ben begonnen, is dat vanwege de drukte helaas bijna niet meer te doen."

Netflix
"Ik kijk ontzettend veel Netflix. Films, series: alles wat los en vast zit. Ik heb net Homeland afgerond en kijk verder naar House of Cards,The Following,Downton Abbey,Sherlock,Penny Dreadful en Ray Donovan.Stuk voor stuk erg sterk. Inception vond ik een fantastische film."

Muziek
"Op Noorderslag werd ik compleet weggeblazen door de band My Baby. Ze beschrijven hun muziek als voodoo delta trance. Daarnaast ben ik groot fan van Ben Harper en Jill Scott. Ik ga graag naar concerten, het liefst naar de wat kleinere popzalen als Luxor Live, Tivoli en Paradiso. In grote zalen als Ziggodome voel ik me een beetje verloren."

Lezen
"Ik lees veel analytische boeken met een wetenschappelijk en filosofisch tintje. Boeken als Thinking Fast and Slow, What Makes Us Human of het werk van Michel Houellebecq en Milan Kundera. Deze boeken helpen om te begrijpen hoe mensen in het leven staan en om grip op het leven te krijgen."

Seneca en solitude
"Mijn grote inspiratiebron Seneca, een Romeinse filosoof, leerde me dat je de eenzaamheid moet kennen om de massa te waarderen en andersom. Ik vind het heerlijk om tijd voor mezelf te hebben, tijd om te mijmeren. Mijmeren is voor mij een creatieve stilte waarin ik verbindingen leg. Dan kan ik acteren op het moment dat het nodig is."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.