Volledig scherm
Archieffoto apen © GPD

Animal Rights wil pensioen voor proefapen Radboud

NIJMEGEN - Stichting Animal Rights begint dinsdag een petitie om de twee proefapen van de Radboud Universiteit een 'pensioen' te geven. Daarmee wil de dierenrechtenorganisatie voorkomen dat ze een spuitje krijgen na hun laatste onderzoek.

In het proefdiercentrum van de Nijmeegse universiteit worden twee reusapen gehouden voor onderzoek.

Spuitje
De vergunning daarvoor loopt tot eind 2017. Volgens een woordvoerder van de universiteit is nog niet bekend wat er daarna met de apen gebeurt. „Alle opties staan nog open.” Robert Molenaar, directeur van Stichting Animal Rights: „De standaard praktijk is dat ze na het laatste onderzoek een spuitje krijgen. Zo is het met alle vorige proefapen op de Radboud Universiteit gegaan.” 

Tweede leven
De woordvoerder van de universiteit bevestigt dat er in het verleden apen zijn afgemaakt. „Deels ook om hersenonderzoek te doen.” Hij wil dat dat dit keer niet gebeurt en dat er voor de apen een plek wordt gezocht, zodat ze een tweede leven krijgen via Stichting Aap. Die herplaatst de dieren bijvoorbeeld in een dierenpark. „De apen zijn jarenlang gebruikt, of dat nou goed is of niet, geef ze in elk geval een dierwaardig pensioen.”