Volledig scherm

Anwar burgert in: Aleppo

COLUMN - Ik was nog maar net aan mijn inburgeringscursus begonnen of ik kreeg vakantie. Ik heb nu al weken de tijd om te malen over mijn familie in Aleppo.

Nu de stad wordt omsingeld door het regeringsleger van Syrië en voedsel en drinkwater steeds schaarser worden, doen mensen de gekste dingen. Mannen sluiten zich aan bij rebellengroepen in de stad vanwege de belofte dat ze daar geld of eten krijgen. Weduwes met kinderen bieden hun lichaam aan bij soldaten in ruil voor eten voor hun kinderen. Winkels worden geplunderd. Mijn ouders zeggen dat zij nog proviand in huis hebben. Ik hoop dat dat waar is.

Mijn broer wordt over drie maanden 27. Dat betekent volgens de nieuwe regels in Syrië dat hij, ondanks dat hij studeert, het leger in moet. Soldaten krijgen nu nog maar één week training in plaats van een jaar. Mijn broer is slim en gevoelig, maar niet bepaald Jackie Chan. Als hij het leger in gaat met één week ervaring dan sterft hij meteen, dat weet ik zeker.

Hij kan het land niet uit, want Turkije neemt geen vluchtelingen meer op. Bij een groepering aansluiten zoals Free Army of de Koerden heeft geen nut, want daar zal hij ook direct moeten meevechten. Onderduiken in huis tot de oorlog voorbij is zou kunnen, maar dat is een slechte optie. We hebben meerdere keren ons huis uit moeten vluchten voor militaire groeperingen die door de wijk trokken. Dan werd ons huis verwoest en moesten wij op zoek naar een andere woning. Als dat weer gebeurt dan zou mijn broer alsnog zichtbaar zijn in het openbaar en meegenomen worden.

Ik zou hem zo graag over willen laten komen. Hij is een mens, zijn leven is net zoveel waard als dat van ieder ander. In een van de nachten dat ik wakker lag, bedacht ik dat ik zou melden dat ik homo ben en dat mijn vriend (mijn broer) nog in Syrië zit. Een stom idee dat ik niet ga uitvoeren, maar nachten kunnen nou eenmaal heel lang duren.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat, vluchteling en woont in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.