Volledig scherm
Foto: Gerard Burgers

Anwar burgert in: Begrafenis

COLUMN - Sinds kort weet ik dat het mogelijk is om organen te gebruiken van iemand die (bijna) is overleden. Nooit geweten. Het idee spreekt me aan. Dat je iemand kunt redden, terwijl je zelf niets meer kunt. Ik vraag me wel af hoe dat werkt. Als ik aan het rouwen ben om een familielid lijkt het me geen pretje als het lichaam plotseling weggehaald wordt. Krijgen we het dan helemaal opengemaakt weer terug?

Waar ik me meer zorgen om maak, is mijn begrafenis. Als ik nu dood ga zal mijn uitvaart wel geregeld worden via de gemeente. Ik heb geen geld en geen familie hier. Maar zou het dan kunnen dat ze me niet begraven, maar cremeren? Ik weet dat dat in Nederland heel veel gebeurt. Ik vind het raar. Mensen houden niet van vuur, ze zijn er bang voor. Waarom dan ineens wel je lichaam in een vuur doen als je dood bent? Ik dacht dat ze zoiets alleen in India deden.

Ik kan me niets bij die keuze voorstellen, want wie wil er nu helemaal verdwijnen? Je bent dan nergens meer. Mensen die van mij hielden kunnen niet tegen me praten bij mijn graf.

Je kunt wel een fles in je woonkamer zetten met de as erin. Ik zie het al voor me dat ik in mijn woonkamer een tafel heb staan met allemaal flessen, met mijn familie erin. Eentje voor m'n moeder, eentje voor m'n vader, eentje voor m'n broer. Als ik het voor me zie moet ik lachen. Dat kan toch niet. Mijn familie in een fles.

Misschien cremeren mensen omdat het geld scheelt. Want ik weet nu ook dat je hier moet betalen om in een graf te liggen. Tenminste, je nabestaanden. En als na tien jaar niemand betaalt, dan word je uit het graf gehaald. Dat wil ik al helemaal niet.

Ik houd me maar vast aan de gedachte dat de kans klein is dat ik in Nederland als twintiger dood ga. Dat verkies ik boven een mooie begrafenis in Syrië.

Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.