Volledig scherm
Anwar Manlasadoon. © Marina Popova

Anwar burgert in: Buitengeluiden

Altijd als ik mijn moeder in Aleppo bel, is ze thuis. Buiten is het onveilig. Als ze opneemt, moet ik naar Syrisch gebruik eerst een aantal dingen zeggen.

Dat ik blij ben dat ik haar zoon ben, dat ik haar trots zal maken, enzovoort. Deze week belde ik haar en net toen ik bezig was aan al die begroetingen, hoorde ik op de achtergrond ‘buitengeluiden’. Ik vroeg wat ze aan het doen was. „Ik zit met de buren in het park, in de zon”, zei ze. Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Dat is in vijf jaar tijd niet meer mogelijk geweest.

Het staakt-het-vuren dat van kracht is in Syrië, misschien al wel weer voorbij als deze column in de krant staat, is een verademing voor iedereen. Alsof er een reclamefolder in de bus valt met een aanbieding. ‘Eén week rust voor de prijs van vijf jaar oorlog!’

Zelfs mijn broer, die onderduikt in huis, is even naar buiten geweest. Militairen zijn even niet zo actief met het opsporen van potentiële soldaten. Het lijkt alsof zij ook moe zijn, moe van de oorlog.

Mijn moeder vertelde over de sfeer. Er is plotseling tijd om met mensen op straat te praten. Het is even geen noodzaak om zo snel mogelijk terug in huis te zijn. Iedereen kijkt om zich heen, welke gebouwen zijn er nog, welke buurten zijn gespaard?

Vrienden, buren en kennissen zijn niet allemaal dezelfde gebleven. Ze zijn mager geworden door het gebrek aan eten of hebben hun levenslust verloren. Sommigen zijn heel stil, terwijl ze vroeger gezellig en druk waren.

De pauze wordt door inwoners gebruikt om de schade op te nemen, te praten, maar ook om zich voor te bereiden op wat komen gaat. Mannen klimmen het dak op om muurtjes te plaatsen rondom schotels. Als er dan weer kogels door de lucht vliegen, gaan de schotels niet kapot en blijft er contact met de buitenwereld.

Terwijl inwoners op adem komen, zijn militairen met heel andere zaken bezig. Ik ken mijn land. Zij gebruiken de tijd om munitie te verzamelen, overzicht te krijgen en strategieën te bedenken. Zodat ze er weer flink tegenaan kunnen.

Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.