Volledig scherm

Anwar burgert in: Dokter

COLUMN - Ahmed en ik hebben een logé in huis, Basel. Hij zit al zo lang te wachten in vluchtelingenopvang De Koepel dat hij tijdelijk bij ons is komen wonen. Deze week werd hij ziek. Hij kreeg plotseling heel veel pijn ergens rechtsonderin zijn buik. We belden zijn dokter, maar die is op vakantie. We kregen een bandje te horen dat we de huisartsenpost moesten bellen.

Ik belde, maar ik begreep het Nederlandse keuzemenu niet. Dus ik nam Basel mee naar de huisartsenpost. We kwamen aan en een vrouw opende een raampje. Ik legde de situatie uit en de vrouw wees op een telefoonnummer. We moesten eerst bellen voor een afspraak zei ze, en ze deed haar raampje weer dicht.

Ahmed was de enige met nog een beetje beltegoed, dus hij gaf zijn telefoon. Ik worstelde me het keuzemenu door en kreeg een vrouw aan de lijn. Toen was het beltegoed op en viel de telefoon uit. Gelukkig belde ze terug. Ze stelde heel veel vragen en kwam tot de conclusie dat we naar de huisartsenpost moesten. Dat kwam goed uit, want daar waren we al.

De vrouw achter het raampje wilde ons nu te woord staan, want we hadden immers eerst gebeld. Ze vroeg om de geboortedatum van Basel en zijn adres. Vervolgens wilde ze een pasje zien. Daar zijn Nederlanders dol op, op pasjes. Ik heb er één voor elke winkel, voor het afval, voor de bank, de trein, voor de bibliotheek. We gaven haar een stapel pasjes. We begonnen ons door alle vragen die ze stelde af te vragen of ze een huwelijkskandidaat zocht.

In Syrië gaat het als volgt: je voelt je ziek, je gaat naar het ziekenhuis, en je ziekte wordt bestreden. Het is gratis en er zijn geen vragen.

Basel viel inmiddels bijna flauw van de pijn. Na een boel wachten en vragen beantwoorden kreeg hij uiteindelijk twee morfinespuiten. De pijn trok weg en kwam niet terug. We gingen naar huis en besloten heel veel fruit en groenten te kopen. Ziek worden in Nederland, beter van niet.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont met zijn huisgenoot Ahmed in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.