Volledig scherm
Anwar Manlasadoon (25) in Arnhem. © Marina Popova

Anwar burgert in: Duitsland

COLUMN - Ik ben een week in Duitsland geweest. Ik ging op bezoek bij mijn Syrische vriend Hadi. Het was de eerste keer dat ik als 'Nederlander' de grens overging. Wat een goed gevoel om een Nederlands paspoort bij je te dragen. Als een agent naar je papieren vraagt en hij een Nederlands logo ziet, dan krijg je vrijwel direct je paspoort terug. Alsof hij denkt: 'Komt hij uit Nederland? Dan zit het goed.'

Iedere keer als Hadi naar buiten wilde, zocht ik eerst mijn paspoort en stopte dat in mijn zak. Het voelde alsof het logo van Nederland me beschermde tegen alles wat er mis kon gaan. Ik ben nu iemand met rechten. Ik hoef niet op de vlucht voor politiehonden, bang om meegenomen te worden naar een afgesloten vluchtelingenkamp. Dat gebeurde tijdens mijn eerste bezoek aan Duitsland, toen ik nog op de vlucht was van Syrië naar Nederland.

Hoewel ik nu vol zelfvertrouwen de bus uitstapte in Hannover, was mijn aankomst anders dan verwacht. Ik wilde direct weer instappen en terug naar Nederland. Iedereen sprak Arabisch en er bedelden overal Syriërs op straat. Hadi nam me mee naar de plaats Salzgitter. Ik kwam in wijken terecht waar geen Duitser te bekennen was. Hoewel ik eerst schrok, voelde ik me later ineens goed bij het zien van zo veel Syriërs. Het betekent namelijk dat ze niet in de oorlog zijn. Hoe meer ik er zag, hoe blijer ik werd. Ze zijn allemaal hier en leven nog!

Ik vind de Duitse taal niet zo mooi klinken als het Nederlands. Volgens Hadi klinkt Nederlands precies hetzelfde als Duits. Ja, we begonnen te vergelijken. In Duitsland zijn de auto's mooier, vonden we. 'Maar wij hebben wifi in de trein', zei ik trots. Hij schoot in de lach. „Meneer is ook een jaar in Nederland, met je 'wij'."

Op de terugweg in de bus keek ik uit het raam. Plotseling veranderde het landschap. Het werd weer mooi, schoon en groen. Ik herkende Nederland meteen, als mijn eigen land.

Anwar Manlasadoon (25) vluchtte een jaar geleden van Syrië naar Nederland. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.