Volledig scherm

Anwar burgert in: Gedempt

COLUMN - Ik heb een huis! Ik ben zo blij. Over twee weken krijg ik de sleutel van een huurwoning, die ik ga delen met Achmed, een vriend uit vluchtelingenopvang De Koepel.

Ik heb het huis al gezien, het ligt in Arnhem Presikhaaf. Het is er prachtig. Een voetbalveld vlakbij, een Turkse supermarkt en we hebben maar liefst twee tuinen: een voortuin en een achtertuin.

Nu zijn we aan het fantaseren over de inrichting. We zijn het nog nergens over eens, dus de voorlopige oplossing is dat we een streep door de woonkamer trekken en de helft inrichten naar mijn goede, moderne smaak en de andere helft in zijn ouderwetse stijl. Grapje, we zoeken wel een middenweg. Achmed wil in ieder geval net zo veel verlichting als in Syrische woonkamers.

Ik ben inmiddels wel gewend aan al die gedempte huiskamers hier. Aanvankelijk dacht ik constant dat ik ergens ongelegen kwam. Dat het licht net afgezwakt was omdat er iets romantisch ging gebeuren. In Nederlandse woonkamers zit ik de hele avond te knikkebollen rondom al die kaarsen. Ik word er slaperig van.

Tijdens een van die bezoeken aan een Nederlands huishouden kwam ik erachter dat hier 'nee' ook echt 'nee' betekent. 'Wil je iets drinken Anwar?' Werd me gevraagd. Ik zei 'nee', want dat hoort zo, in Syrië. Pas als iemand aandringt, zeg je 'ja'. Maar vervolgens kreeg ik ook echt niks. Zat ik daar de hele avond zonder drinken.

Wel handig, want daardoor hoefde ik ook niet naar de wc. Bij iemand anders naar de wc gaan, dat is namelijk ook onfatsoenlijk volgens onze gebruiken.

Maar ik beloof, iedereen die in mijn nieuwe huis op bezoek komt, mag naar de wc. Want ik woon nu hier.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont tijdelijk bij het Arnhemse echtpaar Gerda (63) en Erik (59).