Volledig scherm

Anwar burgert in: 'Hartelijk'

COLUMN - „Ik heb honger", zegt Ahmed. „Ik heb zin als de buren ons zo dadelijk eten komen brengen". We lachen. We klussen al zo'n twee weken in ons nieuwe huis in Arnhem. Als je in Syrië gaat verhuizen of aan het klussen bent, komt de hele straat kijken. De vrouwen brengen eten, de mannen bieden hulp aan bij het klussen. Hier gebeurt dat niet, weten wij nu.

We zouden al wel een week dood in ons huis kunnen liggen, niemand die het opmerkt.

In een desperaat moment waarin we behoefte kregen aan contact, belden we aan bij de buurman. We wilden ons voorstellen, maar hij vroeg of we over twee dagen terug konden komen. Hij had geen tijd. Een paar dagen later zagen we hem in de tuin werken. Het is een oude man, het ging erg moeizaam. We stopten met klussen en hielpen hem in zijn tuin. Sindsdien krijgen we een vriendelijke glimlach als we hem zien.

Misschien zijn Nederlanders minder nieuwsgierig. De reden dat Syrische mannen hulp aanbieden bij nieuwe buren, is dat ze gestuurd zijn door hun vrouw. Echtgenotes in de straat willen weten wie de nieuwe buren zijn. Ze maken eten en drinken en sturen hun man erop af.

Mensen die langs ons huis lopen, kijken niet eens naar binnen. Het maakt ze niet uit wie er woont, dus ze komen ook geen eten of drinken brengen. Ik heb gehoord dat buren in Nederland vaak pas na het klussen en verhuizen kennismaken. De logica daarvan ontgaat me, want dan is alles al af en heb je geen hulp meer nodig. Als er dan mensen komen, zullen we ze desondanks hartelijk ontvangen. Hartelijk op z'n Nederlands dan, met koffie en één koekje.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont met zijn huisgenoot Ahmed in Arnhem Presikhaaf. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.