Volledig scherm
Anwar Manlasadoon Foto: Marina Popova

Anwar burgert in: Jeugd in Syrie

ARNHEM - Nu ik in Nederland weet wat vrijheid is, weet ik ook dat ik het in Syrië nooit heb gekend. Als kind had ik dat niet door. Ik nam alles zoals het kwam, zoals kinderen dat doen. Ik mocht van mijn ouders alleen thuis Koerdisch spreken, nergens anders. Ik dacht niet na over de reden, ik luisterde gewoon. Fijn dat kinderen die eigenschap hebben. Het maakte mijn jeugd best wel goed.

Vergelijkbaar met de jeugd van Nederlandse kinderen was het niet. Mijn broer en ik hadden geen speelgoed. Ik werkte vanaf mijn achtste. Ik hielp met schoonmaken in een bloemenzaak, later in een kapperswinkel en daarna in een restaurant. Mijn vader complimenteerde me vaak met mijn baantjes. Hij zei dat we dankzij mij nog een huis hadden om in te leven. Ik weet niet of dat echt zo is, ik denk dat hij het vooral zei om mij trots te maken. Ik vond het prima, want ik ging heel graag het huis uit. We woonden in een heel donkere straat zonder zonlicht en hadden met zijn allen één slaapkamer. Op straat spelen was te gevaarlijk, dus een baantje bood de nodige (veilige) afleiding.

Inschrijven
Pas op de universiteit realiseerde ik mij voor het eerst dat het systeem waarin ik leefde op zijn minst opmerkelijk te noemen was. Ik wilde me inschrijven voor de partij van Bashar al-Assad. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat het in Syrië de enige manier is om mee te doen. Als je solliciteert, is na de vraag hoe je heet en wanneer je bent geboren, de vraag of je bij de regeringspartij zit. Zo niet, dan kun je fluiten naar die baan. Ik heb me meermaals geprobeerd in te schrijven, maar het lukte niet. Ik bleek een verre oom te hebben die bij een Koerdische partij zat. Een doodzonde, die op de hele familie afstraalde.
Vrijheid, het is een groot goed.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling en woont in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie. Hij woont tijdelijk bij het Arnhemse echtpaar Gerda (63) en Erik (59).