Volledig scherm

Anwar burgert in: Klappen

COLUMN - Vraag een Syrische man of hij meer houdt van zijn vrouw of van voetbal. Ja echt, ze zullen allemaal zeggen: 'voetbal'. Omdat Nederland niet meedoet met het EK, hebben Ahmed en ik bedacht dat we voor landen zijn die vluchtelingen steunen. Duitsland hebben we hard aangemoedigd bijvoorbeeld. Het EK is voor Arabieren een beschaafde aangelegenheid. 

Voetballers excuseren zich als ze overtredingen maken. Dat zie ik hier ook bij amateurclubs. Vriendelijkheid op het veld.

Klappen
Als Arnhem en Nijmegen Syrische steden waren, dan was één van die twee steden verwoest na een wedstrijd NEC-Vitesse. Nederlanders, die praten als ze een conflict hebben. De Arabieren waar ik mee ben opgegroeid delen eerst klappen uit en praten daarna. Er is pas rust om te praten, als er wat vuisten in de lucht zijn geweest. Eerlijk is eerlijk, ik hou daarvan.

Het gaat hier overigens wel om mannen onder elkaar, een vrouw mag je met geen vinger aanraken.

Voetballen
De eerste maand in Nederland, in vluchtelingenopvang De Koepel in Arnhem, voetbalden we veel. We hoorden dat er niet gevochten mocht worden, omdat er anders misschien een probleem zou komen met onze verblijfsvergunning. Het waren grappige potjes voetbal. We knepen onze vuisten rood van frustratie en keken driftig in het rond of er niet toevallig een onbewaakt ogenblik was waarin we een klap konden uitdelen.

Praten
In Nederland werkt het niet zo, ik weet het. Ik heb dan ook tot een maand geleden geen klap meer uitgedeeld. Nu ik onder het toezicht van het coa uit ben en ik als huisgenoot een vriend uit Syrië heb, is 'praten' niet meer altijd het eerste dat in ons opkomt.

Tijdens het klussen hebben Ahmed en ik elkaar wel eens een trap of klap gegeven. Als ik hem had gevraagd om even te komen zitten om een probleem uit te praten, zou hij bovendien denken dat ik niet goed bij mijn hoofd ben.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.