Volledig scherm
Naast columnist voor De Gelderlander is Anwar ook advocaat © De Gelderlander

Anwar burgert in: Lezen

COLUMN - Mijn vakantie begon afgelopen week zowaar een beetje op een vakantie te lijken. Ik werd door twee Nederlandse vrienden meegenomen naar een openluchtzwembad in Arnhem. Ik had verwacht dat wij daar zouden gaan zwemmen, kletsen en mensen kijken. Dat deed ik uiteindelijk ook, maar dan alleen. Mijn vrienden hadden een boek bij zich en gingen de hele middag lezen in het gras, net als heel veel andere gasten van het zwembad.

In het begin dacht ik dat lezende mensen heel druk zijn, omdat ze misschien binnenkort een toets hebben. Wat blijkt: Nederlanders vinden het leuk om zomaar te lezen. Ik ken hier mensen die vlak voor ze op vakantie gaan de boekhandel bezoeken om boeken en tijdschriften te kopen voor hun vakantie. Een Nederlands echtpaar waar ik bij in huis heb gewoond, las zelfs in bed.

In Syrië kijken mensen alleen maar televisie. Er zitten 24 uren in een dag, maar Syriërs kijken zo'n 25 uur per dag tv. Nederlanders zetten de televisie uit als er bezoek komt. In Syrië zou dat een belediging zijn, alsof je wilt dat het bezoek naar huis gaat.

In de grote stad Aleppo zit misschien één winkel waar je wat boeken kunt krijgen. Er is wel een bibliotheek. De man die daar werkt, heeft het slaapverwekkendste baantje van het land. Hij hoort er vermoedelijk de hele dag krekels, want daar is echt helemaal niemand. Alleen als er bijvoorbeeld een minister ontvangen moet worden in de stad, dan gebeurt dat in de bibliotheek. Dat staat goed, heel veel boeken en een groot gebouw. Dan praten ze daar en zenden ze het uit op tv. En dat kijken Syriërs dan weer met z'n allen. Zien ze de bibliotheek ook nog eens van binnen.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling en woont in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.