Volledig scherm
Naast columnist voor De Gelderlander is Anwar ook advocaat © De Gelderlander

Anwar burgert in: Mannenrechten

COLUMN - Als kind wist ik al dat ik advocaat wilde worden. Ik wilde strijden voor rechten, en dan met name voor de rechten van vrouwen. Mijn vader is een aardige man, maar ik moest als kind vaak huilen als hij mijn moeder sloeg. Ik vond het oneerlijk dat mannen alles mochten en vrouwen niet. De moeders om mij heen mochten niet werken. Wel moesten ze thuis altijd schoonmaken en koken, zelfs als ze heel erg moe waren.

Toen ik naar de universiteit ging, was mijn motivatie duidelijk. Niet alleen wilde ik vrouwen helpen, maar ook kinderen. Het verdriet dat ik zelf in mijn jeugd had over het lot van mijn moeder, wilde ik andere kinderen besparen.

Hoe anders is het in Nederland. Ik zie vrouwen als buschauffeur, politieagent of eigenaar van een restaurant. Als ze thuis komen, zijn ze daar vaak ook nog de baas.Ik heb kennisgemaakt met een Nederlands gezin waarbij de man geld krijgt van de vrouw om boodschappen te doen. Als je hier uit eten gaat met een vrouw, betaalt zij haar eigen deel. Ik zie zelfs getrouwde stellen die hun financiën apart houden. Daar begrijp ik niks van. Je deelt toch alles samen als je getrouwd bent?

Als ik op het station sta, vraag ik mij altijd hetzelfde af. Waarom klinkt er door de luidspreker 'dames en heren'. Waarom niet 'heren en dames'? Vrouwen staan hier altijd al op nummer één.
Ik heb het wel gezien, ik moet mijn opleiding in Nederland inzetten om te strijden voor de rechten van de man. Want met die gelijkheid valt het hier wel mee. Ik zal niet rusten voor u in de trein zit en hoort: 'heren en dames'.

Dan hebben wij mannen in ieder geval dat.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling en woont in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.