Volledig scherm

Anwar burgert in: Mijn eerste boete

COLUMN - Ik ben begonnen aan een intensieve taaltraining in Nijmegen. Drie dagen in de week moet ik met de trein van Arnhem naar Nijmegen, om Nederlands te leren. Even wennen, dat reizen met een OV-chipkaart.

Ik zag tientallen studenten nonchalant langs die incheckpaal lopen. Ze keken niet eens, ze hielden hun pas in de buurt van de paal en liepen na een piep weer verder. Ik had oordopjes in, een zonnebril op en liep net zo nonchalant langs de paal. Ik hoorde er helemaal bij, vond ik.

In de trein kwam er een controleur, hij vroeg om mijn OV-chipkaart. „Je bent niet ingecheckt”, zei hij. Ik kroop in elkaar, iedereen keek naar me. Ik voelde me angstig en schaamde mij. Voor een man in een uniform moet je in Syrië bang zijn. Ik had de neiging hem geld te geven, want zo kom je in Syrië van een agent af. Een treincontroleur is dan weliswaar geen politieagent, maar ik heb geen idee of zo iemand hier dezelfde zeggenschap heeft als een agent, of misschien wel meer.

De man schreef een boete voor me uit, 54 euro. Ik heb nog uitgelegd dat ik wel had ingecheckt, maar het hielp niet.

Het ergste vind ik niet de boete, maar wel dat ik nu in het Nederlandse systeem sta als iemand die zich niet goed gedragen heeft. De terugweg ben ik toch maar wat minder stoer langs die paal gelopen. Ik heb gezegd tegen de mensen achter mij dat ze even moesten wachten en heb wel tien keer opnieuw ingecheckt. Die paal sloeg ervan op hol.

Met een grijns zat ik in de trein te wachten tot een controleur zou komen, maar die kwam niet. Er was niemand die zag dat ik het goed had gedaan, daarom vertel ik het hier. Ik heb ingecheckt en het is gelukt!

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont tijdelijk bij het Arnhemse echtpaar Gerda (63) en Erik (59).