Volledig scherm

Anwar burgert in - Ouderen

COLUMN - Oh wat hou ik toch van dit land. Ik zag deze week een bus waarvan automatisch een oprijplaat uitklapte, zodat een rolstoeler de bus in kon.

Geniaal. Ik deed in Syrië vrijwilligerswerk met gehandicapten, ik kijk daarom overal hoe er voor deze mensen wordt gezorgd. In Syrië moeten alle passagiers helpen zo iemand de bus in te krijgen. Het gaat moeizaam, maar vanwege het gebrek aan voorzieningen mogen gehandicapten daar wel gratis reizen.

Nu ik een beetje gesetteld ben in Nederland, heb ik mijn vrijwilligerswerk weer opgepakt. Ik ben begonnen in een 'woonzorgcentrum' in Arnhem. Ik was nog nooit in een groot gebouw vol ouderen geweest, want Syriërs nemen hun vader en moeder in huis. Over mensen die hun ouders wel naar zo'n ouderengebouw sturen, wordt slecht gepraat.

Nu ik er één bezocht heb, zie ik de mooie kant ervan. Het zijn panden midden in het centrum en tussen de andere Arnhemmers. De kamers zijn heel mooi en er staan bloemen. Ik zag ook dat er muziek voor hen werd gemaakt. Een nieuwe bewoner werd ontvangen met bloemen. Geweldig dat ouderen in Nederland nog meetellen en zo hartelijk worden ontvangen.

Het woonzorgcentrum is voor mij een goede plaats om te zijn. Het is de enige plek in Arnhem waar ik alle gesprekken kan volgen. De bewoners en het personeel praten langzaam en hard Nederlands.

Zelf kan ik ook van enig nut zijn. Er woont een Irakese vrouw in een rolstoel. Ze kan met niemand praten. Ik stelde me voor in het Arabisch en direct verscheen er een grote lach op haar gezicht. Een andere bewoner veerde op. "Hé waar kom jij vandaan? Syrië? Waar ligt dat? In Afrika? En hoe lang ben je al hier?" De vrouw heeft alzheimer dus een minuut later volgen dezelfde vragen nog een keer. En een paar minuten later wéér. Als ik haar nu zie en haar lippen beginnen te bewegen, steek ik maar gelijk van wal. Ik kom uit Syrië, dat ligt in de buurt van Egypte en ik ben hier negen maanden. Dan kijkt ze tevreden. Het is alles wat ze wil weten.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.