Volledig scherm
Anwar Manla Sadoon. © Gerard Burgers

Anwar burgert in: Schoonmaak

COLUMN - Een tuin is in Syrië alleen weggelegd voor rijke mensen Hoewel Syrië toch ruim vier keer groter is dan Nederland, is er gebrek aan ruimte. Vraag me niet waarom, maar de straten zijn smal, de huizen staan dicht op elkaar en in een flatgebouw hebben alleen de bovenste bewoners een streepje zon op hun balkon.

Dat zijn dan ook vaak sociale mensen, want zij die lager wonen willen graag op het bovenste, zonnige, balkon komen theeleuten.

In mijn nieuwe woning in de Arnhemse wijk Presikhaaf voel ik me de koning te rijk. Het hebben van een tuin is in Syrië alleen weggelegd voor rijke, belangrijke mensen.

Ik ben geen van beide, maar toch heb ik nu een tuin. Als ik naar buiten loop is er zon en natuur. Nederland gebruikt haar oppervlakte goed.

Mijn huisgenoot Achmed en ik zijn druk aan het verven. Op de grond leggen we laminaat. We zijn eigenlijk gewend aan een tegelvloer, met afvoerputje. Onze moeders maken schoon door emmers water over de grond te gooien en daarna te schrobben. Syriërs hebben daar bijna allemaal dezelfde herinneringen aan. Glijden door de woonkamer met het water dat je moeder rond had gespoeld. Ik heb er twee keer mijn neus mee gebroken.

In de Arnhemse vluchtelingenopvang De Koepel ligt een hele grote gladde voer. Een paar maanden geleden was er een kleine nachtelijke opstand waarbij bewoners met eten gooiden.

De volgende dag moesten we – uiteraard – de vloer in het midden van De Koepel samen schoonmaken.

Alle Syriërs in de opvang begonnen emmers water te halen en deze met grote bogen over de vloer te gooien. Medewerkers van het coa kwamen in paniek aangesneld, 'wat doen jullie????'.

Wij hadden geen idee, we deden gewoon wat we onze moeders altijd zagen doen. Maar ja, hier zit natuurlijk geen afvoerputje in de vloer.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.