Volledig scherm

Anwar burgert in: Stadhuis

COLUMN - Vanwege het grote tekort aan levensmiddelen in Aleppo is het beschikbare voedsel er ontzettend duur. Ik wil mijn ouders geld sturen zodat ze in ieder geval eten hebben, maar dat is nog niet zo makkelijk. Syriërs hebben geen bankrekening. Pinnen bestaat niet. Op de eerste van de maand lopen Syriërs met een volle broekzak van hun werk naar huis. Het loon is binnen.

Een maandloon betekent een flinke stapel bankbiljetten, want de Syrische pond is weinig waard. Het is best spannend om veel geld in je huis te bewaren. Vandaar dat veel vrouwen er vol hangen met goud. Het goud wordt niet per se gekocht omdat ze het mooi vinden, maar omdat het een manier is om je geld op je lichaam te bewaren.

Ik ga mijn familie geld sturen via een Syrische familie in Duitsland. Zij hebben een bedrijf in Syrië en kunnen regelen dat het geld bij mijn ouders terechtkomt. Om naar Duitsland af te kunnen reizen, heb ik een vluchtelingenpaspoort aangevraagd. Ik moest via internet een afspraak maken in het gemeentehuis in Arnhem. Daar aangekomen wist een medewerker met één muisklik alles over mij.

Ik dacht terug aan de keer dat ik een paspoort aanvroeg in Syrië, het kostte me een dag. Een medewerker van de overheid stuurde me naar een ruimte met duizenden boeken. 'Zoek jezelf maar op in één van deze boeken, dat ga ik echt niet voor je doen', zei hij. Ik schakelde hulp in van een vriend, die vervolgens foto's van meisjes uit de stad bekeek en hun telefoonnummers opschreef in plaats van mijn naam op te sporen.

In Nederland moet ik vrij lang wachten tot ik m'n paspoort uiteindelijk heb, maar ik hoef gelukkig niet tussen 154.000 Arnhemmers te zoeken.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont met zijn huisgenoot Ahmed in Arnhem. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.