Volledig scherm
Anwar Manlasadoon

Anwar burgert in - Vakantie

COLUMN - Heerlijk! De vakantietijd is weer aangebroken.

Ik herinner me nog goed, vorig jaar, toen ik voor het eerst in mijn leven op vakantie ging.

We gingen gezellig met de boot. Een plastic boot, midden in de nacht. De trip kostte ons ongeveer evenveel als een Nederlander die op vakantie gaat: 2.050 euro. Helaas hadden we geen garantie, dat we levend zouden aankomen. Vertrekken met vier personen betekent in sommige gevallen: aankomen met z'n tweeën.

Nederlanders kunnen op verrassingsreis, dan hoor je op het vliegveld waar je naartoe gaat. Je kunt wel voorkeuren aangeven. 'Als het maar lekker warm is', bijvoorbeeld. Zo'n voorwaarde hadden wij ook. 'Als het maar lekker veilig is'.

Net als Nederlanders hebben we gewandeld en hardgelopen tijdens de vakantie. Af en toe met een paar honden achter ons aan, of wat loeiende sirenes. Voor een eerste vakantie vond ik het toch wat tegenvallen.

Maar even serieus, ik moet er veel aan denken. Een jaar geleden. Wat lijkt het me fijn om ooit echt op vakantie gaan. Om foto's te maken die niet als enige doel hebben om te laten zien dat ik nog leef. Om langs fruitbomen in Griekenland te lopen zonder dat ik met andere vluchtelingen vecht om het fruit uit de bomen. Dat ik vol trots tegen de mensen op mijn vakantiebestemming kan zeggen dat ik uit Nederland kom. Dat mensen bij grenzen vriendelijk naar me kijken als ze mijn paspoort zien, dat ik niet hoef te smeken of ze me doorlaten. En het belangrijkste: dat ik terug kan keren naar huis. Ik fantaseer nu al wel eens over een vakantie naar Turkije. Mijn familie kan de grens niet over, maar alleen al het gevoel dat ik dicht bij hen ben lijkt me fijn. Het zal nog wel een hele tijd tijd duren voordat ik op vakantie kan gaan. Maar dat geeft niet, want ik kom nog bij van mijn vorige.

Anwar Manlasadoon (25) is een Syrische advocaat en vluchteling. Hij woont met zijn huisgenoot Ahmed in Arnhem Presikhaaf. Deze column komt tot stand met hulp van de redactie.