Volledig scherm
© Vély

App brengt reisgedrag in beeld, in de strijd tegen files

ARNHEM - 300 weggebruikers hebben de afgelopen dagen de app Vély gedownload. Daarmee houden ze vijf weken lang hun reisgedrag bij in de ochtendspits. Het moet de initiatiefnemers van de applicatie, (de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen), een schat aan gegevens opleveren over verkeer in de regio: wie reist waar en wanneer naartoe en waarmee?

Via gps houdt de app het allemaal bij. Met alle gegevens krijgen de initiatiefnemers meer inzicht in verkeersstromen om zo knelpunten te kunnen aanpakken.

Beïnvloeden
Daarnaast wil de app het verkeersgedrag beïnvloeden, door deelnemers aan het eind van de vijf weken een reisadvies te geven, zodat ze bijvoorbeeld niet langer in een van de dagelijkse files belanden. En hoe ervaren deelnemers het verkeer? Daarvoor wordt hen na elke rit gevraagd wat hun gemoedstoestand is: gestresst door een vertraagde treinrit of juist ontspannen door een vlekkeloze autorit.

Slim op weg
De app maakt onderdeel uit van het project Slim op weg, waarmee verkeersknelpunten in de regio worden aangepakt met gedragsverandering en niet met extra asfalt. Vély is een nieuwigheidje, voor zover bekend is een dergelijke applicatie nog niet eerder toegepast.

Kwaliteit
De provincie is tevreden met het aantal deelnemers in zo korte tijd. "Uiteindelijk zou 2.000 deelnemers een mooi getal zijn", zegt een woordvoerster van de provincie. Maar de kwaliteit van de data is belangrijker dan de kwantiteit: liever van een klein aantal een heel nauwgezet beeld, dan van een grote groep maar een paar gegevens. Mocht de app een succes zijn, dan wordt later mogelijk ook de avondspits op deze manier gemonitord.

Anders dan bij het project spitsmijden krijgen deelnemers geen vergoeding voor bewezen diensten. Wel maken ze kans op een VVV-bon.