Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Arbodienst: 'geen beroepsziekte bij vijf werknemers Smit Draad'

ZWOLLE - Volgens advocaat Oswald Nunes van arbodienst De Bedrijfspoli is bij vijf werknemers van de Nijmeegse kabelfabrikant Smit Draad geen sprake van beroepsziekten. Twee deskundigen die daar wel op wijzen, zijn volgens Nunes niet onafhankelijk. 

Ze zijn te nauw verbonden met vakbond FNV, die de personeelsleden bijstaat, zegt de advocaat.

Tuchtcollege
Een bedrijfsarts, haar mentor, supervisor en de directeur van Smit Draad moeten vandaag voor het medisch tuchtcollege in Zwolle verschijnen. Werknemers van de Nijmeegse kabelfabriek hebben aangifte gedaan tegen de vier omdat zij op meerdere punten zijn tekortgeschoten. Zo heeft de bedrijfsarts niet adequaat gereageerd op gezondheidsklachten, aldus de medewerkers.

Niets te verwijten
Advocaat van de bedrijfsartsen Oswald Nunes bestrijdt dat vandaag in de rechtszaal in Zwolle. Volgens hem valt de bedrijfsarts niets te verwijten. „Zij heeft al lopende onderzoeken afgewacht of nieuwe onderzoeken opgestart", zegt hij. „Goede arbeidsomstandigheden zijn een primaire taak van werkgever."

Raadsvrouw Daphne van Doorn van de werknemers voerde daarop aan dat de werknemers ook een juridische strijd voeren tegen de directie. „Dat neemt niet weg dat de bedrijfsarts ook een belangrijke rol hierin heeft", zegt ze. „Vooral op gebied van signaleren en adviseren. Daarin is zij tekortgeschoten."

Te ziek
Twee van de vijf werknemers van Smit Draad zijn niet aanwezig in rechtszaal omdat ze daarvoor te ziek zouden zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.