Volledig scherm
Ron König. © Gerard Burgers

Arnhem alert op overwaaien Turks conflict naar de klas

ARNHEM - Arnhem houdt vanaf maandag de situatie op scholen met Turkse leerlingen extra goed in de gaten. „Wij maken ons geen ernstige zorgen, maar we zijn wel alert", zegt onderwijswethouder Ron König.

Hij heeft contact gehad met alle schoolbesturen voor basis- en voortgezet onderwijs in de stad in verband met de oplopende spanningen tussen aanhangers van president Erdogan en de geestelijke Gülen. Hij wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in juli.

Veilige omgeving
„De school is een plek waar kinderen in een rustige en veilige omgeving les moeten krijgen", zegt König. „Dit is geen plek om politieke tegenstellingen uit te vechten. Die discussies willen we het liefst buiten de scholen houden. Maar de scholen moeten er wel op zijn voorbereid dat de spanningen in Turkije kunnen leiden tot gedoe in de klas."

Van school
König heeft gesproken met het bestuur van de Cosmicus-school, die op een lijst van Gülen-scholen staat. Acht ouders hebben hun kind inmiddels van school gehaald.

Terugkeer
Volgende week praat de wethouder met de directie en de docenten. Daarnaast houdt het stadsbestuur contact met andere schoolbesturen. „Waar nodig verstrekken wij informatie of maken we duidelijk waar informatie verkrijgbaar is. We zorgen ervoor dat de scholen zijn voorbereid op de terugkeer van Turkse leerlingen. Want je weet niet wat families zelf in Turkije hebben meegemaakt en hoeveel invloed dat heeft. Dat moet de komende weken duidelijk worden. Ik denk dat het meevalt. Ik heb al van mensen gehoord die in Turkije zijn geweest dat ze er weinig van hebben gemerkt."