Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhem en Nijmegen aan de bak voor Velo-city 2017

TAIPEI - Arnhem en Nijmegen hebben dinsdag officieel het stokje overgedragen gekregen voor de organisatie van Velo-city 2017. Dit grootste fietscongres ter wereld wordt volgend jaar van 13 tot en met 16 juni in beide steden gehouden. 

Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem en locoburgemeester Harriët Tiemens van Nijmegen kregen dinsdagochtend (Nederlandse tijd) een sculptuur van Velo-city 2017 overhandigd op de slotdag van het congres, dat dit jaar in de Taiwanese hoofdstad Taipei was. "Een spannend moment", zegt Tiemens die net als Kaiser onder de indruk was van de manier waarop de Aziaten het congres met ruim 1.000 deelnemers en tientallen lezingen en workshops, hadden georganiseerd.

Popster
Met name Ko Wen-Je, burgemeester van de bijna 3 miljoen inwoners tellende stad, maakte indruk op de beide bestuurders. De voormalige chirurg heeft een sociale beperking, maar zet zich juist in om gehandicapten zo veel mogelijk in het maatschappelijk leven te betrekken. Dat heeft hem inmiddels de status van een popster gegeven: overal waar Wen-Je komt verdringen de mensen zich en proberen met hem op de foto te komen.

Thema
Niet voor niets is het thema van Velo-city volgend jaar 'The Freedom of cycling'. "Wij willen juist die vrijheid bevorderen voor kwetsbare groepen", zegt Tiemens. "En andere steden helpen die net beginnen om het fietsen en de fietser een grotere plek in de samenleving te geven."