Volledig scherm

Arnhem ergert zich aan eigen positie in regio

ARNHEM - Een groot deel van de partijen in de Arnhemse gemeenteraad ergert zich aan de zwakke positie die de stad als centrumgemeente inneemt in de regionale samenwerking. Daardoor wordt de stad mogelijk gedwongen twee ton uit te geven aan duurzaam doelgroepenvervoer.

Binnen de samenwerking geldt: één stem per gemeente.

Groene busjes
Zo wil Arnhem geen extra groene busjes voor doelgroepenvervoer, maar zestien van de negentien gemeenten in de regeling wél. Zij hebben veel minder kosten dan Arnhem. Het leeuwendeel van de partijen in de Arnhemse raad zegt duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben, maar ziet af van een groener doelgroepenvervoer omdat ze dat te duur vinden. Arnhem heeft sowieso een tekort van 8 ton voor de voorziening.

Afspraak
De VVD wil 'zo snel mogelijk de touwtjes weer in handen'. Raadslid Karin Kalthoff zou het liefst de stemprocedure ter discussie stellen. Hans de Vroome van D66: „We houden ons aan onze afspraak, maar gaan dan wel snel kijken of we die kunnen wijzigen."

Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren en Zuid Centraal stemmen voor de groene optie. Zij vinden dat Arnhem dat als 'Duurzame Energiestad' aan zijn stand verplicht is. De gemeente moet het goede voorbeeld geven, stellen de drie partijen.