Volledig scherm

Arnhem heeft weinig oog voor jonge drinker

ARNHEM - Opsporingsambtenaren hebben vorig jaar in Arnhem geen enkele bekeuring uitgedeeld aan minderjarige drinkers. In 2014 werden tien bekeuringen uitgedeeld aan drinkende jongeren; vorig jaar werd geen enkele jonge drinker beboet.

Arnhem wijkt daarmee amper af van andere gemeenten. In 2015 werd in de hele provincie Gelderland in 25 van de 54 gemeenten geen enkele bon uitgeschreven aan jeugdige drinkers. Renkum en Rozendaal schreven ook nul boetes uit. In Rheden werden twee jongeren beboet. Lingewaard deelde 21 bekeuringen uit, waarvan 18 tijdens carnaval. Een stad als Nijmegen schreef in 2015 slechts vijf boetes uit.

Preventie
„We zetten vooral in op preventie en vertrouwen en op verantwoordelijkheid van de horecaondernemers zelf", zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. „Bij evenementen wordt gecontroleerd of jongeren polsbandjes krijgen, zodat ze geen drank kunnen bestellen." Volgens de gemeente Arnhem grijpen buitengewoon opsporingsambtenaren of agenten die zien dat jongeren drinken, wel in. „Als ze het zien, dan doen ze er iets aan."

Afgaand op de cijfers over 2015 heeft geen enkele opsporingsambtenaar in Arnhem een jongere gezien met een alcoholhoudende consumptie. De woordvoerder: „Inderdaad. Blijkbaar hebben de handhavers vorig jaar helemaal niets geconstateerd."

Op de vraag of dat geloofwaardig is in een stad als Arnhem, met een uitgaanscentrum als de Korenmarkt, wil de gemeentewoordvoerder geen antwoord geven.

Samenwerken
Arnhem en Renkum hebben onlangs afgesproken samen te gaan letten op het naleven van de Drank- en Horecawet. Zo kunnen Renkumse boa's ook in Arnhem aan het werk en andersom. Of dat inhoudt dat voor een andere werkwijze wordt gekozen, is niet duidelijk.