Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhem in top 5 boetes voor fraude studiebeurs

ARNHEM - In Arnhem zijn in 2014 relatief veel studiebeurs-fraudeurs tegens de lamp gelopen. Vaak ging het hierbij om studenten die aangaven uitwonend te zijn waardoor ze een hogere beurs kregen, terwijl ze in werkelijkheid thuis woonden. De stijging komt vooral, doordat er vaker is gecontroleerd in Arnhem, aldus de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Door deze stijging staat de Gelderse hoofdstad, landelijk gezien in de top vijf. Alleen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Bergen op Zoom werden in 2014 vaker boetes opgelegd.

Boetes
In 2014 werden in totaal 49 boetes opgelegd, tegen 30 in het jaar ervoor en 16 in 2013. In Nijmegen nam het aantal boetes juist af. Werden in 2013 nog 50 boetes gegeven, in 2014 waren dit er 29.

Toegenomen
Het bedrag dat de DUO terughaalt, bestaat uit de teruggeëiste studiefinanciering en een boete die de studenten moeten betalen vanwege hun fraude als ze betrapt worden. Dat laatste is mogelijk sinds 2012. Het totaal teruggevorderde bedrag is ook toegenomen. In 2014 werd in Arnhem 146.482,- euro teruggevorderd, tegen 102.404,- euro in het jaar ervoor. Dat is ook te verklaren, doordat er in 2014 ook nog boetes zijn opgelegd voor fraude in het jaar ervoor.

Controle
DUO selecteert studenten voor een controle op basis van 'risicoprofielen'. Dat zijn onder meer leeftijd, woonsoort en de woonsituatie. Die studenten krijgen een huisbezoek van een inspecteur, die checkt of de student echt woont op het adres waar hij of zij ingeschreven staat. Als dat niet het geval is, kan een boete worden opgelegd. DUO kan de uitwonende beurs terugvorderen vanaf het moment dat de student op dat adres stond ingeschreven, plus een boete van 50 procent van het bedrag aan studiefinanciering opleggen.

Fraude neemt juist af
Volgens DUO neemt fraude onder studenten juist af. De dienst denkt dat dat komt door de strengere regelgeving sinds 2012, waardoor studenten niet alleen de studiefinanciering moeten terugbetalen, maar ook een fikse boete. Ook is het voor DUO voldoende om te bewijzen dat een student niet woont op het adres waar hij of zij staat ingeschreven. Eerder moest de dienst ook bewijzen dat de student daadwerkelijk thuis woonde.

DUO verwacht dat de fraude met de beurs in de komende jaren verder zal afnemen. 

Zie hieronder de ontwikkeling in het totaal teruggevorderde bedrag in de periode 2012 - 2014, voor de grotere steden in het verspreidingsgebied van De Gelderlander.