Volledig scherm
Zo zouden Wilbert de Haan en Willem Jakobs de Cobercofabriek in Arnhem graag zien.

'Arnhem, neem zelf regie over plan Cobercofabriek'

ARNHEM - De vervallen Cobercofabriek aan de Rijn in Arnhem is al te lang een schandvlek. Daarom doen twee Arnhemmers een oproep: stad, neem de touwtjes in handen!

De Honigfabriek in Nijmegen, Strijp S in Eindhoven, de Gelderland-meubelfabriek in Culemborg. Wilbert de Haan (architect) en Willem Jakobs (landschapsarchitect) kijken ernaar met jaloerse blikken. Vanuit hun vak, maar vooral als betrokken Arnhemmer.

Verval
Zo'n lege fabriek staat in Arnhem ook, maar het voormalige Coberco-complex aan de voet van de John Frostbrug is geen creatief middelpunt met uiteenlopende culturele activiteiten. „De gebouwen raken in verval. Straks is er niets meer over", vreest Jakobs. Het terrein aan de Nieuwe Kade wacht al veertien jaar op een nieuw leven. Door gebrek aan ontwikkeling moest zuivelconcern Royal FrieslandCampina het complex vorig jaar zelfs terugkopen.

Toeslaan
Mogelijk komt de oude melkfabriek dit najaar opnieuw op de markt. Dan moet de gemeente Arnhem direct toeslaan, vinden Jakobs en De Haan. „Ga praten met de nieuwe eigenaar over een tijdelijke invulling. Maak daar meteen harde afspraken over."

Weemoed
Ze denken met weemoed terug aan de eerste jaren na het sluiten van de melkfabriek, toen architectuurcentrum CASA, kunsthal De Melksalon en kinderatelier XieXie er voor culturele levendigheid zorgden. Ook de modebiënnale streek er neer. „Zoiets willen we weer", stelt het duo.

Pamflet
De Arnhemmers schreven een pamflet: 'Zou het niet mooi zijn als vanaf dag één Coberco een herkenbare en levendige plek in de stad wordt? (...) Met ambachtelijke werkplaatsen voor creatievelingen, met een roofgardenfestival op het dak en een uitzichtpunt op een spectaculaire bouwplaats.' Een eventuele nieuwe eigenaar hoeft niet te vrezen dat zijn plannen gevaar lopen, benadrukken ze in hun brandbrief. 'Uiteindelijk is het tijdelijke feestje over en zal de creatieve karavaan verder reizen.'