Volledig scherm
Staal (l) legt de eed af, rechts Cornielje.

Arnhem verwelkomt ervaren Boele Staal met open armen

ARNHEM - Na een gesprek van een halfuurtje met Boele Staal waren alle aanwezige fractievoorzitters van de partijen in de Arnhemse gemeenteraad er vrijdagmiddag wel uit: er is 'een klik' met de D66'er, die totdat burgemeester Herman Kaiser weer beter is diens taken tijdelijk waarneemt.

In een toelichting op de unanieme beslissing om in te stemmen met de kandidaat die Commissaris van de Koning Clemens Cornielje presenteerde, klinken uitsluitend lovende woorden. Over het werk van Cornielje, maar zeker ook over Boele Staal.

Jihadisme
Sabine Andeweg (D66) noemt hem 'een echt zware kandidaat voor Arnhem', een man met 'veel ervaring'. Jurgen Elfrink (SP) is blij dat Cornielje 'heeft geluisterd naar de wensen van de raad'. „We wilden iemand die, onder meer in verband met jihadisme, ervaring heeft met veiligheidsproblemen. Die heeft Staal met zijn achtergrond bij de politie natuurlijk wel."

Krachtig
Ook Lea Manders van Arnhem Centraal (voorheen Zuid Centraal) ziet voordelen in het 'blauwe' verleden van Staal: „Hij weet van wanten. Een krachtig persoon. Dat is in Arnhem belangrijk." Martien Louwers (PvdA) is blij 'dat zo iemand voor Arnhem beschikbaar is'.

Kaliber
Ook CDA-leider Gerben Karssenberg toont zich onder de indruk van Boele Staal en diens staat van dienst. „Hij heeft zijn sporen in politiek en bestuur verdiend. Een man van kaliber." VVD'er Leendert Combée noemt Staal een 'prima, stevige bestuurder'.

Fractievoorzitter Addy Plieger van de ChristenUnie denkt dat raad en college 'wel iets aan hem kunnen hebben'. „Hij zal meer doen dan alleen op de winkel passen."

Meer over de aanstelling van Staal in de Gelderlander van zaterdag 8 oktober, editie Arnhem, of in de e-paper.

Volledig scherm
© ANP