Volledig scherm

Arnhem zet loofbomen in als wapen tegen bosbrand (video)

ARNHEM - Het gemeentebestuur van Arnhem moedigt de opmars van loofbos aan als brandpreventie op de Koningsheide, de plek waar op 7 juli 1976, vandaag 40 jaar geleden, een hevige bosbrand woedde.

„Loofhout is een goede brandremmer", benadrukt bosbeheerder Jan Floor. „In tegenstelling tot naaldhout." Vooral vliegdennen vormen bij aanhoudende droogte een ware brandhaard, stelt Stefan van den Heuvel in zijn afstudeerscriptie bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. „Een bos met een sappige groene ondergrond is beter."

Verwoestend inferno
Een paar oude beuken stonden nog overeind na het verwoestende inferno dat 370 hectare bos en hei in de as legde. „Het vuur waaide vanaf het Rozendaalse Veld de Apeldoornseweg over", herinnert Gerard Smit zich, destijds brandweerman. „Toen de vlammen met een enorm geraas over de boomtoppen sloegen, waren de rapen gaar."

Burgers' Zoo
Het vuur bedreigde het dorp Schaarsbergen en Burgers Zoo. „Mensen boden massaal ruimtes aan om dieren onder te brengen", vertelt directeur Alex van Hooff van Burgers Zoo. „Van manegestallingen tot fietsenkelders."

Blushelikopters
Smit benadrukt dat de brandweer de afgelopen 40 jaar fors is gemoderniseerd en dat de inzet van blushelikopters normaal geworden is. „Maar brand voorkomen blijft een groot probeert, ondanks alle detectiesystemen", oppert Dick Tiemens, hoeder van de brandtoren op het Rozendaalse Veld. „Dat bleek in 2014 wel, bij de grote brand op de Hoge Veluwe."

Brandtorens
De brandtorens op de Veluwe werden in 1979 afgedankt.Patrouilles met vliegtuigen namen de bewaking over van vrijwilligers die dagelijks bos en heide vanaf de torens moesten afturen. „Een deskundige wees er toen al op dat er bewakingscamera's werden ontwikkeld die je goed op die torens zou kunnen plaatsen", verzucht Tiemens. „Naar hem werd helaas niet geluisterd." 

Een uitgebreide reportage over de brand van 1976 en de lessen die destijds geleerd zijn leest u in De Gelderlander van vandaag, of in de e-paper.

Volledig scherm
Korte reportage over de grote Veluwe Bosbrand van 1976 die op een gegeven moment angstig dicht bij Arnhem kwam.