Volledig scherm
© Google

Arnhemmer doodsbang na aangifte tegen imam

ARNHEM - Arnhemmer Ahmet Cobanoglu (33) durft bijna niet meer de deur uit, nadat de Turkse gemeenschap hem 'in de ban' heeft gedaan.

Anderhalve maand na zijn aangifte tegen de Turkse imam Halil Çelik van de Selimiye Moskee in Dieren, is Cobanoglu in een maatschappelijk isolement terecht gekomen.

Doodsbedreiging
De geestelijke had Cobanoglu op Facebook rechtstreeks met de dood bedreigd. Hierover ontstond landelijk ophef. De imam ontkwam aan een mogelijke vervolging door naar Turkije te vertrekken, waardoor het politie-onderzoek verzandde.

Landverraders
Daarna begon voor Cobanoglu de ellende pas. Als overtuigd gülenist, een aanhanger van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, werd hij publiekelijk in een 'verdachtenbankje' geplaatst. Gülenisten worden, na de mislukte coup in Turkije, door aanhangers van de Turkse president Erdogan bestempeld als 'landverraders'.

Terrorist
Na een reeks pesterijen en verholen dreigementen met geweld aan zijn adres is Cobanoglu al zijn vrienden verloren. Ook binnen de familie zorgt de situatie voor spanningen. „Met hen heb ik een goede band, maar over wat mij is overkomen, wordt niet gesproken. Ze willen het er niet over hebben.”

Genegeerd
Vanuit de Turkse gemeenschap in Arnhem en omgeving hoort Cobanoglu niets meer. „We worden volkomen genegeerd. De stilte is onheilspellend. Ik ben bang voor de veiligheid van mezelf en mijn gezin.”

Hoe het verder moet? Een diepe zucht. „Ik weet het niet. Afwachten maar."