Volledig scherm
Jos van Beek. © Rolf Hensel

Arnhemmer Jos van Beek schrijft boek over jongensinternaat

ARNHEM - Arnhemmer Jos van Beek was doodongelukkig op het jongensinternaat in Oosterhout. Hij werd er opgeleid tot priester, maar zover is het nooit gekomen. Zijn herinneringen aan het verblijf op het seminarie in Oosterhout (NB) heeft hij nu opgeschreven en gebundeld in het boek En God deed niets.

Het jongensinternaat annex gymnasium St. Oelbert heeft hij ervaren als een marteling. Hij leed onder de saaiheid en eenzaamheid in het internaat en verlangde naar de buitenwereld, naar de meisjes die daar rondliepen, maar die voor hem als priester in opleiding verboden vruchten waren.

Weggestuurd
Toen uitkwam dat hij heimelijk met een meisje op stap ging, werd hij van het St. Oelbert gestuurd en kon hij terug naar zijn ouders in Nijmegen. Een zegen. Hij had toen bijna drie jaar op het internaat gezeten. „Ik heb veel moeten doen om mijn leven op de rit te krijgen", zegt Van Beek in zijn woning in Arnhem, waar hij nu woont. „Dat deed ik door achter de meiden aan te gaan, ik had wat in te halen. Ik heb ook mijn school afgemaakt."

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van donderdag 11 augustus, of in de online editie.