Volledig scherm
Toezichthouder Jaap Huurman met paperassen over de verkiezingen in Mongolië. © Marc Pluim

Arnhemmer toezichthouder bij verkiezingen Mongolië

ARNHEM - Toezicht houden bij verkiezingen in verre landen. Voor Arnhemmer Jaap Huurman (64) is het een van zijn vele bezigheden. Op 26 juni was hij bij de verkiezingen in Mongolië.

Staten laten hun verkiezingen over het algemeen graag controleren: een bona fide reputatie versterkt hun positie in de wereld, bevordert diplomatieke goodwill en kan investeringen opleveren.

'Goed verlopen'
Mongolië kan wat dat betreft gerust zijn, want de verkiezingen verliepen volgens Huurman goed. Hij was in het Aziatische land namens de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa.

„Mongolië zat vroeger onder de vleugels van de Sovjet-Unie, maar heeft de weg naar de moderne wereld volledig gevonden", zegt Huurman met ontzag. „De verkiezingen waren zo goed als geheel geautomatiseerd. In het stembureau waar ik was moest bij wijze van steekproef een hertelling met de hand plaatsvinden. De uitslag kwam precies overeen met de door de computer getelde. We hadden het goed gezien: deze verkiezingen deugden."

Lees het hele interview met Huurman in de papieren krant, regio Arnhem van 9/07/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.