Volledig scherm
© Stock.xchng

Arnhemmers met schuld krijgen eerder hulp

ARNHEM - Arnhemse huishoudens met een risicovolle betalingsachterstand, krijgen zeer waarschijnlijk binnenkort bezoek of een telefoontje van medewerkers die hulp aanbieden bij het oplossen van de financiële problemen.

Het gaat daarbij om bewoners die bijvoorbeeld twee of drie maanden achterlopen bij het betalen van de huur, zorgpremie, de energienota of voor het waterverbruik.

Vroegsignalering
De gemeente Arnhem wil in het najaar samen met andere schuldeisers de proeftuin Vroegsignalering beginnen. Daartoe heeft de zij samen met zorgverzekeraar Menzis, energieleverancier Nuon, waterbedrijf Vitens en woningbouwcorporaties Volkshuisvesting, Portaal en Vivare een stuurgroep in het leven geroepen. De proeftuin wordt vermoedelijk gehouden in drie wijken in Arnhem.

Proeftuin
De pilot gaat naar verwachting minimaal een half jaar duren. Indien de partners het licht voor de proeftuin binnenkort op groen zetten, zullen zij hun betalingsgegevens doorspelen aan de gemeente. Zo kan worden nagegaan waar in de drie wijken huishoudens schulden hebben bij meer partijen. Tijdens de duur van de proeftuin zullen deze schuldeisers hun incasso-activiteiten tijdelijk stopzetten bij mensen die voor de pilot worden geselecteerd.

Het initiatief is tot stand gekomen dankzij de Arnhemse politiek. Het moet ertoe leiden dat Arnhemmers straks weer in staat zijn de rekeningen te betalen.