Volledig scherm
Yvonne Barendsen en Freek Span tonen hun 'Alpenbälle' tijdens hun handelsreis door Arnhem en omstreken. Foto Marina Popova

Arnhemse bitterbal moet Duitsland veroveren

ARNHEM - Op veel Nederlandse verjaardagen komt er een schaaltje met bitterballen voorbij. Doodnormaal voor Nederlanders, maar Duitsers en Oostenrijkers kijken raar op als ze de lekkernij voorbij zien komen. Speciaal voor onze Oosterburen komt restaurantbaas Freek Span met zogenaamde 'Alpenbälle'.

Op het zonovergoten voorportaal van STAN&CO op het Willemsplein in hartje Arnhem serveert hij ze in een eierdoosje aan zijn tafelgenoten.

Blondine
Vriendin Yvonne Barendsen, ontwerpster van het etiket, legt uit waarom er zo'n vrolijke rondborstige blondine op de afbeelding staat „Daar houden ze immers van, de mannen.” Het paar ontdekte dat Duitsers in de grensstreek dol zijn op Hollandse bitterballen. „Trek je verder zuidwaarts dan zie je dat ze er geen raad mee weten. We zijn op zoek gegaan naar een bal die het feest van herkenning oproept met een mega-Beierse smaak. We kwamen uit op spek, ham, bergkaas, Sauerkraut en kummel. Daarna zijn we met 500 kilo ragout richting Tirol afgereisd. Het werd een laaiend succes."

Oktoberfeesten
Het paar ziet ook in Nederland een markt voor de ballen in eierdozen. „Binnenkort starten de oktoberfeesten weer. In Duitsland en Nederland. Dat zijn de gloriedagen voor onze Alpenbälle.”

Volledig scherm
Heidi op het eierdoosje. Foto Marina Popova