Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhemse exploitant laadpalen elektrische auto's voor rechter

ARNHEM - Het Arnhemse bedrijf Allego moet per direct stoppen met de exploitatie van laadpalen voor elektrische auto's. Dat eist energieproducent Nuon dinsdagochtend in een kort geding voor de rechtbank in Arnhem. Volgens Nuon, dat ook laadpalen exploiteert, probeert Allego doelbewust de wet te omzeilen. Allego is een dochter van netwerkbedrijf Alliander, dat ooit onderdeel was van Nuon.

Sinds de invoering van de zogenoemde splitsingswet in 2006 is het beheer van het publieke stroomnetwerk strikt gescheiden van productie en verkoop van energie door marktpartijen.

Netwerk
Zo ging het netwerk van Nuon verder onder de naam Alliander. Met de exploitatie van openbare laadpalen overschrijdt Alliander die grens, betoogt een woordvoerder van Nuon: „Exploitatie betekent ook verkoop van stroom. Volgens de wet is dat voorbehouden aan marktpartijen. Allego zou zich moeten beperken tot plaatsen en beheren van de palen.”

Regels
Deze klachten zijn niet nieuw. Toezichthouder ACM tikte Allego vorig jaar om die reden op de vingers. Naar aanleiding daarvan heeft het bedrijf de werkwijze aangepast, door in zee te gaan met een externe stroomleverancier. Daarmee is voor ACM de kous af. Volgens Nuon voldoet die samenwerking in de praktijk nog steeds niet aan alle regels.

Verhaal
Allego wilde maandag niet te veel op de kwestie ingaan. „Wij willen eerst ons verhaal voor de rechter vertellen”, zegt een woordvoerder. Hij verwijst naar de uitkomst van het eerder genoemde onderzoek van waakhond ACM. „Er is niets mis met onze werkwijze.”

Nuon en Allego zijn ieder met circa 2.500 laadpunten een groter speler in Nederland, na marktleider EV Box dat volgens de website oplaadpalen.nl bijna 8.500 stopcontacten voor auto's aanbiedt.