Volledig scherm
Sfeerimpressie van de Sonsbeek Theater Avenue. © Hans Broekhuizen/De Gelderlander

Arnhemse festivals overwegen stop

ARNHEM - De organisatoren van de Arnhemse zomerfestivals Park Open en Sonsbeek Theater Avenue overwegen te stoppen nu de gemeente met het idee speelt om de festivals één gezamelijke intendant te laten aanstellen. Ook Hoogte80 Festival moet mogelijk zo'n intendant, een soort artistiek leider, aanstellen.

De gemeente Arnhem overweegt dit na een advies van de commissie culturele subsidies.

Eigen identiteit
De drie evenementen zouden volgens de commissie steeds meer op elkaar lijken. Ze moeten zich beter positioneren en spannender programmeren. Mochten de festivals zich de komende 2 jaar 'niet ontwikkelen op deze punten' dan draait de commissie de subsidiekraan verder dicht.

De plannen schieten de organisatoren in het verkeerde keelgat. „Het is niet dat ik weiger om te veranderen of te leren", zegt artistiek directeur Paul Wijtvliet van Sonsbeek Theater Avenue. „Maar zo'n intendant komt er wat mij betreft niet in. Bezoekers zijn tevreden over onze programmering. Als het zo moet, stop ik er liever mee."

Kinderachtig
Ook Park Open is niet te spreken over het voornemen. Voorzitter Eveline van der Vliet: „We staan open voor overleg, maar ik vind het kinderachtig om te dreigen met afbouw van subsidie als we niet voldoende veranderen." 

„We worden gedwongen in te grijpen in een succesformule. De laagdrempelige programmering van Park Open is juist de reden dat we jaarlijks zo'n 30.000 bezoekers trekken. Als de besluitvorming in deze vorm doorzet, zetten we er een punt achter."

Harold Oddens, zakelijk en artistiek leider van Hoogte80, geeft aan dat hij nog geen mening heeft over het aanstellen van een intendant.