Volledig scherm

Arnhemse Ina gezocht na vondst poesie-album uit 1932

ARNHEM/DIEMEN - 'Lieve Ina', zo begint een van de eerste gedichten in het poesie-album van Ina Brouwer. Ze moet op de Bakkerstraat 11a hebben gewoond, in Arnhem, in het jaar 1932. Want zo oud is het persoonlijke gedichtenboekje waarvan Manon Lijbaart uit Diemen de eigenaresse zoekt. Het eerste gedicht in het album is gedateerd op 2 april van dat jaar.

Lijbaart begon de zoektocht, na vele jaren. Want de Diemense vond het album al eind jaren 70. Ze was zelf ongeveer tien jaar oud. „Ik woonde in Hilversum, in een flat aan de Karel Doormanlaan. Uit een tegenoverliggende flat lagen spullen buiten. Die werden weggegooid. Het boekje lag daartussen."

Oude data
Ze was al jong gefascineerd door oude spullen. En in het poesie-album stonden oude data. Lijbaart bewaarde het. „Ik heb later nog wel eens gedacht om een advertentie te zetten in een krant, maar dat was lastig. Arnhem lag ver van mijn woonplaats af." Ze dacht wel eens: wie gooit dat nu weg?

Zoektocht
Het boekje bleef bij haar moeder op zolder toen Lijbaart zelf het huis uit ging, maar kwam recent weer boven tafel. Nu, in het digitale tijdperk is zo'n zoektocht makkelijker. Ze poste foto's op Facebook en ook op de Facebookpagina Oud-Arnhem. Ze zocht zelf op internet. „Van een van de namen in het boekje heb ik denk ik een rouwadvertentie gevonden. Veel gegevens komen overeen. Die schrijfster was geboren in 1920. Ina Brouwer zal wellicht van dezelfde leeftijd zijn geweest."

Klasgenoten
De vele namen in het boekje zijn misschien klasgenoten van Ina Brouwer. Lijbaart weet het niet. Ze heeft al wel een lijst met namen opgestuurd naar Oud-Arnhem. Wie weet helpt het bij haar zoektocht. Want die moet wat opleveren. Het liefst wil ze het poesie-album teruggeven, aan Ina Brouwer of haar familie.

Op het adres Bakkerstraat 11a in Arnhem was destijds Kunsthandel Brouwer gevestigd.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm