Volledig scherm
© Zoo Duisburg

Arnhemse leeuw Piefke in Duisburg overleden

DUISBURG - Opperleeuw Piefke, die al zestien jaar in de dierentuin van de Duitse plaats Duisburg woonde, is vandaag overleden. Dat meldt de dierentuin op Facebook. De leeuw werd in 1998 in Burgers' Zoo in Arnhem geboren. Een dierenarts heeft de leeuw maandag laten inslapen omdat het dier met te veel ouderdomsgebreken kampte.

Toen Piefke een jaar oud was, verhuisde hij naar Duitsland. Daar werd hij al snel een publiekslieveling en kwam hij aan het hoofd van de leeuwenfamilie te staan.

Mannetje
De leeuw had al enige tijd lichamelijke gebreken. In de dagen voor zijn dood at en dronk Piefke al nauwelijks. Volgens Wieneke Schoo, biologe van Burgers' Zoo, is 17 jaar niet uitzonderlijk oud voor een leeuw. „Katachtigen worden meestal tussen de 15 en 20 jaar oud. Mannetjes sterven meestal wat eerder. Dat komt doordat zij meer te lijden hebben. Zo hebben zij meer met competitie te maken, zoals gevechten. Daardoor slijt hun lichaam wat sneller.”

Naam
Of de leeuw in Arnhem ook al de naam Piefke had, durft Schoo niet te zeggen. „Het komt regelmatig voor dat dieren een andere naam krijgt. Dieren komen van over de hele wereld en lang niet alle namen zijn in een andere taal uit te spreken. Daarnaast luisteren maar heel weinig dieren echt naar hun naam. Het is vooral handig voor de verzorgers.”