Volledig scherm
© ANP

Arnhemse moskee verhuist niet en zet in op verbouwing

ARNHEM - De Islamitische Unie zet een streep door de verhuizing van de Ayasofya moskee in Arnhem en zet nu in op een verbouwing van de huidige locatie aan de Sonsbeeksingel.

De grootschalige verbouwing moet de Ayasofya moskee geschikt maken voor de ruim 1.000 gelovigen. Zodra de benodigde 400.000 euro via giften binnen is, wordt het oude gebouw aan de Sonsbeeksingel van binnen volledig gestript. „De helft van het geld is er", zegt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie Culturele Stichting Ayasofya. 

'Geen wil bij gemeente'
Met de verbouwing geeft de Islamitische Unie de wens om met de Ayasofya moskee te verhuizen naar een andere plek in de wijk Klarendal op. Diverse locaties werden in de afgelopen vijftien jaar geschikt bevonden, maar er ontbrak steeds één ding. „De wil bij de gemeente Arnhem. Die was en is er niet", stelt Budak.

Het pand waarin de moskee is gehuisvest, dient behalve als gebedshuis ook als jongerencentrum, vrouwenvereniging, weekendschool en plek waar ouderen samenkomen. Er zijn geen parkeerplekken, de ruimtes zijn oud, er ontbreekt een lift en jongeren hebben geen aparte ontmoetingsruimte.

Gemeente: niet onze taak
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze inderdaad niet (actief) meewerkt aan een nieuwe moskee in Klarendal/Sint Marten. „Dat ziet de gemeente niet als haar taak. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe moskee kan komen. Hierbij gelden dezelfde principes en regels die voor andere particulieren, bedrijven en instellingen gelden."

Meer over de verbouwing in de Gelderlander van woensdag 21 september, editie Arnhem. Ook te lezen in de e-paper.