Volledig scherm
Stadstheater Arnhem.

Arnhemse politiek schrikt van 32 miljoen voor Stadstheater

ARNHEM - Een groot aantal partijen in de Arnhemse gemeenteraad hikt aan tegen de 32 miljoen euro die is gemoeid met een nieuw gebouw voor Stadstheater Arnhem, dansgezelschap Introdans en Toneelgroep Oostpool op het Koningsplein in Arnhem.

Dat blijkt uit een rondgang langs de belangrijkste spelers in de Arnhemse politiek. Het enige ronduit positieve geluid is afkomstig van D66. Fractieleider Sabine Andeweg is blij met de 'flinke en ambitieuze stap', laat ze weten. Met het benodigde geld komt het wel goed, verwacht ze.

Mooi
Coalitiegenoot CDA ziet ook wel de voordelen van de beoogde samenwerking, maar is desondanks gereserveerd. „Hartstikke mooi", aldus fractievoorzitter Gerben Karssenberg. „Maar het gaat natuurlijk om de financiën. We hebben al heel veel in cultuur geïnvesteerd."

'Veel geld'
De SP (de partij van wethouder van Cultuur Gerrie Elfrink) zegt nog net niet meteen 'nee' tegen het idee. „Maar we gaan hiervoor geen geld bij de zorg weghalen. Misschien is het haalbaar als het goedkoper kan en andere overheden bijdragen", zegt voorman Jurgen Elfrink. Dat laatste scenario ziet ook CDA'er Karssenberg nog als een mogelijkheid, maar dan is het nog de vraag wat de ChristenUnie doet, de vierde coalitiegenoot. Fractieleider Addy Plieger houdt zich op de vlakte, maar vindt het „heel veel geld. De vlag hangt hier nog niet uit."

Dat geld gaat vooral zitten in nieuwbouw waarin Stadstheater Arnhem, Introdans en Oostpool de krachten zouden moeten bundelen. Daarvoor is volgens een grove schatting 32 miljoen nodig. Dat bedrag komt boven op de 11 miljoen die apart staat voor renovatie van de schouwburg.

Bedenkingen
Martien Louwers van oppositiepartij PvdA is 'heel kritisch'. Ze verwijst naar de zorg en sociale voorzieningen waarvoor geld nodig is. Ook VVD'er Leendert Combée (gewoonlijk 'altijd te porren voor investeringen in de stad') heeft bedenkingen. Raadslid Guus van der Laak van Arnhem Centraal is niet meteen tegen, maar omarmt het idee ook niet. "Misschien wordt het nog wel veel duurder dan nu geraamd." GroenLinks heeft nog geen standpunt bepaald.